gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

Tijdperk

Beta en technologie
 
Sm111111

De aswenteling van Land en Maan stelt tijdsduur jaren oud, van the times van jaar, maanden en dagen vast. Wanneer van die zodanig afscheiding van de tijdperk was tamelijk voor organiserende mensen de zhiznedeyatelnosti, maar vandaag wij zijn onbekwaam om het leven zonder het uur te presenteren.

De cyclus van de aswenteling van Land om De zon een jaar componeert. Hierine dat tijdperk een ster smenyaiut andere op de avond lucht, en in de weersgesteldheid seizoense wijzigingen weken. Zodra was worden zodanig opeenvolging van de evenementen gevonden, mensen beheersten om van de waarnemingen praktisch abvantage te winnen. Het is bijvoorbeeld, de verschijning van bepaalde ster bedoeld die kwam tijdperk seva. Oeroud egiptyane wist, van die jaarlijkse razlivy Nile altijd begon eerstdaags na de verschijning overheen de horison van ster Sirius.


Iulianskii kalender

De tijdsduur van vierentwintig uren wordt door Het land aswenteling om de as vastgesteld, en naar ons het voorkomt dat Zon voskhodit en zakhodit. Complexiteit in samenstellend van de kalender wordt verbonden aan wat jaar voorgaanden niet de volledige boel van de dagen, van en ongeveer 365,25 dagen. In 15 jaar tot toe p. E. Iulii Caesar beslist dit probleem en kalender introduceerde, bij wie achter drie jaren, van maar 365 dagen aanliepen 366-dagen schrikkeljaar achter.


Grigorianskii kalender

gрhgoрhaнckhй kaлeнdaрьOp eerst naar iulianskomu de kalender van de aanspraken was niet, maar beet door de stukje werd expliciet dat jaar voorgaanden op 11 minuten kleiner, dan rekenden. Deze vergissing werd in 1582 g verwijderd. Door paps Grigoriem XIII verkondigend decreet, is akkoord gaan welk dag 5 Oktober gevolgd om 15 Oktober te beschouwen. Anders kalendarnye data steeds meer en niet langer zouden met de bepaalde tijdperken van jaar vallen. Om te zodanig vergissing verdrijven in de toekomst, het ook rasporyadilsya agelong jaren om bissextile leix dan te nemen in acht, wanneer zij op 400 baal en bagage onderverdelen. Dit grigorianskii kalender als daarvoor is gebruikt in de west landen.

Dag en avond waren de meeste kleine tijdsverloopen, naar geweten onze ver primogenitors. Elk meer exact vremyaischislenie scheen omstreeks 4000 jaar tot toe en. E., Wanneer oeroud egiptyane de tijdperk brak van vierentwintig uren op de klok. Eerst stopwatch waren zonne klok houdend algemeen van stolbika-adresboek (gnomona) welk vtykalsya in land zodoende, om otbrasyvat lommer op de toonladder met de wachtposten deleniyami. Wanneer zon verhuisde met betrekking tot nebosklonu, lommer van gnomona werd met betrekking tot toonladder overgeboekt en was tijdperk manifesteerde.


Water, zand en schoensmeer

Belangrijkste tekort zonne uur hield in in wat hen het is onmogelijks was om in de nacht en in pasmurnye dagen te benutten. Dit probleem aan een evenwicht geregeld om omstreeks 1500 jaar tot toe en te beslissen. E., Wanneer egiptyane verzon klepsidru, of in het water levend klok. Eenvoudigst type zodanig uur boot presenteerde met de gering opening in lager onderdeel. Zalitaya in de boot water op zijn gemak wapperde door de opening, en de hoogte van het water betreffende aanmerkelijke toonladder merkte verliep tijdperk.

Op de wijziging naar zonne klok kwam pesochnye, bij wie zand sypalsya door suzhenuiu het deel van glazene boot merkende de uitademing van bepaalde tijdsverloop, meestal van poluchasa of uur.

Voor otscheta tijdperk ook veel gebruikte brandende kaarsstandaard. Keepen op de schoensmeer merkten, hoeveel uur verstreken van het moment van zazhzheniya kaarsstandaard.


Mechanische klok

Meхaнhheckhe hacыEerst mechanische klok scheen in Europa omstreeks 1275 g., Niettemin wist naam van de uitvinder naar ons niet. Podveshennyi op de touw lading gewenteeld wiel brengend in het stuk samenstel van bewegende delen uur welk aller ure verkondigde zvon. Eerlang om uur scheen pijlen en tsiferblat.

Belangrijk detail uur - de regelaar van de motie, apparaat beperking opleggen aan de snelheid van de samenstel van bewegende delen ten koste van de stappe voor stap aswenteling van getand wiel. Door de motie regelaar controles taimer bevoorradende de noodzakelijke snelheid van de motie uur.

Motie oeroud mechanisch uur werd gehandeld "foliotom" - door balanceren-onderlegger samengesteld uit krepyashcheisya op vertikaale kern poperechiny met counterweights op beide beeindigt. Balanceer-onderlegger werd vzad voorwaarts gezwiept, ervan schroom peredavalis op de regelaar van de motie, en die handelde de snelheid van de aswenteling van de samenstel van bewegende delen.


Klok met de gevecht

Omstreeks 1330 g. In Italie werden klok met de gevecht, bij wie boel van de stakingen gecorrespondeerd aller ure gemaakt. En ongeveer in 1475 jaar werden klok met de vering fabriek verzonnen. Dit geleid tot ontwikkeling draagbaar uur die was onwerkelijk voor de samenstel van bewegende delen met de klokjes.

Tot toe XVI had eeuw klok maar, chasovuiu, pijl. Het uur gedeelte het is mogelijk ging om leix op over vast te stellen. Dit rekende de meest van mensen af. Maar astronomen genodigd hebben de elk meer exact legitimation van de waarnemingen. Daardoor klok scheen met minutnoi, en de enkele egaal met sekundnoi pijl. Klok, motie welk werd foliotom gehandeld, ging onnauwkeurig, maar met de verschijning in XVII eeuw pendulum uur nauwkeurigheid vremyaischisleniya verreweg verbeterde.


De nauwkeurigheid van pendulum samenstel van bewegende delen

In 1580 gg. Italiaan fysicus en astronoom Galileo Galilei (1564 -1642) geopend van izokhronnost de beweging van pendulum. In 1641 jaar het de plan componeerde van benuttend van pendulum voor de regeling van de motie uur, maar door jaar gestorven, en leix in 1649 jaar het zoon Vinchentso en slesar met betrekking tot Balestri noemen. Het is tenslotte, maakte klok Galilee. Elk meere perfecte constructie zodanig uur werd naar Nederlandse wetenschappers Khristianom Giuigensom tegen het eind 1650 gg ontwikkeld., Waarbij pendulum zarekomendoval door de onszelf de exacte regelaar van de motie, en sutochnaya vergissing uur verboog van meerdere minuten tot toe dozijn secondes.

Ander type van de regelaar van de motie uur werd in 1658 g gemaakt., Wanneer Robert Khuk voorjaar bekokstoofde van balanceren-onderlegger, of voloskovuiu pruzhinku. Dit topkaya vintovaya ontspringen krepilas naar zogenaamd evenwicht-onderlegger. Voorjaar afwisselend zakruchivalas en raskruchivalas vertrouwende de richting van de motie van balanceren-onderlegger. Deze motie gelaten controleren de motie regelaar. Het belangrijkste voordeel van balanceren-onderlegger vergeleek met pendulum hield in in wat erop werken veel kleiner vliyalo uur verhalen. Zo werd mogelijke aanmaak minder met betrekking tot grootte en elk meere exacte broekzak en naruchnykh uur.

Naar de beginneling XVIII st. Nieuwe geografische ontdekkingen en, daardoor, breidend van de wereld handel geleid tot de hekje toenemend van de boel van lange marine tournees. Voor succesrijk zeil naar mariners van node was de exacte methode van de vereenzelviging van de zetel van de boot. Meer moeilijk alles was om lengte - nummer door de graad naar naar het oosten of west van Grinvichskogo lengtegraad vast te stellen. Met het dit uitdraaien op uitzicht werden exacte klok aanwijzend van de tijdperk met betrekking tot Greenwich (Engeland) genodigd hebben. Maar kachka rechtbanken beschadigd het werk van pendulum, en klok met balansirnym de regelaar van de motie ging onnauwkeurig in de omstandigheden van de extremum temperaturen, van vijandig skazyvaiushchikhsya op het werk doordringende voloskovoi voorjaar.


Prijs voor de nauwkeurigheid

Dit probleem was zo veel serieus die in 1714 g. De engeland regering prijs vestigde in 20 1000 van pond sterlingen die, die kan, de methode voorstelen van de accurate vaststelling van de lengte tijdens moreplavaniya. Whereat geschikte nauwkeurigheid was zo veel hoog die als toespraak ging klok om, hen sutochnaya vergissing moet niet was om van drie secondes voor zes weken te overtreffen. Prijs naar dostalas timmerman naar Jonu Harrison construerende meerdere stopwatches - exact uur voor de doelen morekhodstva. In 1760 t. In de competitie overwonnen het kwart model. Tijdens de moreplavaniya vergissing het uur componeerde leix 54 secondes voor 156 dagen, Harrison gevondene methode, bij wie beweging van de temperatuur de efficiente lengte veranderde van voloskovoi voorjaar bevoorradende de automatische compensatie in het verleden respectievelijk vergissingen had.


Moderne klok

Toerbeurt modern stationair en naruchnykh uur komen met mechanische aandrijving vrij, niettemin nog groter verbreid elektrische en elektronische klok winnen. In vele elektrische klok de motie van de pijlen verschaffenen motorchik aan het werk van netwerken variabele toka door het aantal keren per tijdseenheid 50-60 Gts. Gelijkaardige grondbeginsel van het werk en om enkel digitale elektronische uur, maar zij merken tijdperk op digitaal lichtgevend tablo. Naar elektronische naruchnym klok van node de regelaar van de motie, en deze rol dikwijls stukken kvartsevyi crystall bevoorradend de alles behalve permanent aantal keren per tijdseenheid van de trilling beneden de elektriciteit invloed. Vibrerend crystall verwekt precies admeasured met betrekking tot timen elektrische impulsen welk de aanwijzing controleren van elektronische cijfers of door de motie van mechanische pijlen. Enkel stationaire klok ook werken kvartsevykh crystalls door.

Kvartsevye klok zal zeer hoge nauwkeurigheid - tot toe 1/30 secondes in vierentwintig uren uitlenen, maar ook deze "dag" gister vergeleek met nucleaire klok, de beta aantal keren per tijdseenheid-orienteerde van de straling van de atomen van bepaalde eerste beginselen (bijvoorbeeld, van het cesium) en bevoorradende de elektronische tijdsaanduiding met de vergissing van minder ene seconde voor 1000 jaren oud. Zodanig klok zijn gebruikt in de proefnemingen vergende exacte otscheta tijdperk en voor de vereenzelviging van de zelve tijdperk: Vandaag stralen seconde wordt hoe aan de gang vastgesteld, voor welk atomen van het cesium-133 9 192 631 770 impulsen in bepaalde betonnene voorwaardes.