gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

Verrekijker "Khabbl"

Beta en technologie
 
Sm111111

Hoog overheen Land, met de verstaanbaarheid en de nauwkeurigheid van de afbeelding, ontoegankelijk voor boven-knarsten optische instrumenten, schouwt Schepping ruimte verrekijker "Khabbl".

Ine het algemeen astronomen fundeerden de observatories op de apices van de bergen, hoger boven van oblakov en verontreinigden dampkring. Maar zelfs toen afbeelding werd door de antenne toeloopen gedeformeerd. De meeste onderscheidene afbeelding gemakkelijk van accessly slechts van vneatmosfernoi observatory - van de ruimte.

Met behulp van verrekijker kan worden gezien wat is ontoegankelijk naar menselijk oog, omdat verrekijker van meere elektromagnetische straling inzamelt. Anders dan podzornoi tabakspijpen, bij wie voor de samenstelling en focussend van hel zijn gebruikte lenzen, in ruimere hemelse verrekijkers deze functie spiegels volbrengen. Verrekijkers met grotste spiegels moeten beste afbeelding hebben, omdat zamelen de grotste boel van de straling in. En hoewel de spiegel diameter "Khabbla" slechts 2,4 m van kleinere grotste verrekijkers op Land, - het kan objecten in 100 tijdperken minder afzonderlijk zien, en details in tien keer melche, dan best boven-knarste verrekijkers. En dit daarvandaan die het resideert hoger boven deformerende dampkringen.

teлeckoп XabbлRuimte verrekijker "Khabbl" (KTKH) werd op Nabij-land baan ruimte shattlom "Diskaveri" in De april 1990 g gelanceerd. Voor fotografirovaniya lucht langszij er is van twee belangrijkste instrument. , t. N. Shirokougolnaya planetnaya camera (WFPC), wordt voor fotografirovaniya van de planeeten en ruimere hemelse pleinen benoemd. Andere - camera voor het zwak objecten (FOC) - kan door ruim plan ondiepte, rasplyvchatye objecten, bijvoorbeeld, verre sterrenstelsels losbranden.

Na de start KTKH de exploitanten van Nationale agentuur USA met betrekking tot luchtvaartkunde en ruimte onderzoek (NASA) probeerde om verrekijker te focussen, maar naar de zielsangst ontdekken die evenmin op een afbeelding quitte at om was niet dat verstaanbaarheid, waarover de zij rekenden. De aanleiding verduidelijking geleid tot belangrijkste spiegel beschouwde de meest perfect. Op de zelve materie daardoor onderzoek wil het uitdeed dat maker spiegel fatsoeneerde beneden nauwelijks onnauwkeurige hoek izognutosti, en daarvandaan het verkeerde vorm had.


Buiten focust

Dwaling in de parameteren van arc componeerde van als klein als pyatnadtsatuiu de haren van persoon, maar deze bedoelde dat tros van lichtgevende straalen achterwege latend op het uitwendige deel van spiegel, wordt met de tros van lichtgevende straalen achterwege latend op centraal onderdeel niet gekruist. Deze vergissing heet door cirkelvormige afdwaling. Het verschrikt, maar verrekijker nooit werd getest op land welk kon dwaling tot toe het start stremmen.

Wetenschappers verwijderden computer door middel van deformerende uitwerking op de schilderstuken van de verrekijker. Tussen geziene was gekante uitwerking mirazha in de verwijderd ruimte genaamd gravitatsionnoi len. Verschijnsel wordt gezien, wanneer de hel straal doorplaatsingen geducht gravitatsionnoe veld afgeleid en makende meerdere afbeeldingen. In dit geval svetimost kvazara (van de gering helder vnegalakticheskogo object) pauzes op vier onsamenhangende afbeeldingen door de zwaartekracht van het sterrenstelsel welk resideert in 20 tijdperken aanstaander naar naar ons. Kreeg als gevolg afbeelding was pokhozhe met betrekking tot vorm op klevernyi listok. Zodanig gravitatsionnye mirazhi waren foretold anders in 1915 g. Door albert Einshteinom in het kader van de theorie van de relativiteit, en naam hun door "het kruis Einshteina".


Storm op Saturne

Letterlijk brak maanden na de start KTKH in stratum oblakov overheen Saturnom van grote macht storm uit. Verrekijker was onmiddellijk natselen op de planeet, omdat zodanig stormen - verschijnsel bijzonder ongewoon geschied niet van meer dikwijls eenmalig in 30 jaren oud. Op het begin storm overheen Saturnom vormde ruime witte stip welk dan werd worden bespannen, opoyasav door de beugel oblakov, de evennachtslijn van de planeet welk in staat stelde astronomen te repare buit maken omwikkelt op hoge hooogte.

Bуря нa CatурнeTerzijde hiervan, zijnde verschuldigd naar KTKH astronomen voor het eerst kreeg de onderscheidene afbeelding van onbeduidende maan Plutona - Kharona. Deze kameraad resideert zo veel dichtbij naar de planeet welk te zien hen in tweeen door boven-knarsten verrekijkers praktisch het is onmogelijk, en op de schilderstuken met "Khabbla" Kharon op de baan uitstekend totaliter onderscheiden.

De verrekijker constructie liet herstel het rechter binnen de baan. Ingenieurs aanvullende optiek beschouwden, de verbeterend rejectings van optische apparaten als bril de zicht van de persoon bijstelen. Dit systeem kreeg titel COSTAR (de bloc van verbeterende optiek).

Squalid in de december 1993 g. Ruimte plezierboot "Endevor" verrekijker bereikte op het hoogtepunt omstreeks 600 km. Ver controleerde mechanische hand veroverd KTKH en zavela het in de lading otsek, waar voor 5 dagen twee brigades van ruimtevaarders de wijzigingen monteerden van het apparaat aan het werk in de ontluiken ruimte.

In de lentemaand 2002 g. Verrekijker "Khabbl" was complementarily uitrustte bijgewerkte algemene camera (UOK) erop houden verhevene gevoeligheid naar verdacht na alsmede naar ultrafioletovomu ontsteken. Installatie UOK verhoogd de effectiviteit van het toezicht "Khabbla" in 10 tijdperken.

In 2010 naar "Khabblu" wordt laatste expeditie doorgestuurd. Zijn bemanning zal alle systemen loskoppelen en wil noodzakelijke toerusting doen, en de residuen van de verrekijker "stolknet" van de baan af.


Weet jullie?

  • Ruimte verrekijker werd eerbewijs Edvina Khabbla ingebeld, Amerikaanse astronoom gemaakt in 1929 jaar concept verbreed hoe van De schepping aerostat is. Het werk steken de theorie beginneling omstreeks De schepping oorsprong daardoor grote ontploffing geweten als de theorie is van "ruime ontploffing".
  • KTKH die ontbeerde in 1,5 bn. Dol. USA ZIJN de meest geacht van wel eens gebouwde kameraden. Het ook de meest ruim van wel eens squalid kameraden voor wetenschappelijke doelen. Het lengte - 13,1 m (priblizitelko lengte zh.- D. Rijtuig), gewicht - 11,5 t (op omstreeks het gewicht 10 automobielen).
  • Voor de vereenvoudiging van de vereenzelviging door de verrekijker van de doelen, astronomen bereid catalogiseren met 15 mln. Stert, sostavlennyi met behulp van computer skanirovaniya omstreeks 1500 foto's van alle lucht.