gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

Raketen

Beta en technologie
 
Sm111111

Raketen voornamelijk waren gebruikt als wapen. Vandaag dit machtig, gigantisch apparata dienen voor de vluchten van persoon in de ruimte en leveringen op de baan van kunstmatige kameraden en diverse toerusting. Echter raketen met boegolovkami als voor dreigemen leven op Land.

Eerst raketen gingen lanceerden over 800 jaren geleden. Op het begin XIII in. Hen gebruikt kitaitsy tegen mongolov. Net zo in modern firework, door de verhuizer van Chinees raketen dienden porokhovoi vulling. Gehecht naar kopiam of de pijlen van de raket presenteerden ustrashaiushchee wapen. Mongoly werden zo veel gechoqueerd die de eigene raketen maakten voor de oorlog met De arabiers. Naar middellang XIII in. Raketen waren en op De arabiers. Franstalige krestonostsy gebrachte hen in Europa.


Raketen in Europa

In 1429 g. Fransen troepen beneden komandovaniem Zhanny d'Ark met behulp van raketen bestreed erbuit Orleans in de strijd tegen britantsev. Maar eerlang raketen werden elk meere exacte wapen - vuurmonden losgeraakt.

фeйeрceрkBegin met XVI in. Raketen waren gebruikt in prazdnichnykh vuurwerk, in het eerst geval in Italie, en dan en in andere Europese landen. En slechts tegen het eind XVIII in. Zij opnieuw waren applicated in de strijd handelingen. In 1792 g. Britse troepen, voevavshie in Indies, werden obstrelu door kleine metallieke raketen onderworpen. Hun effectiviteit ontpopte zich zo veel hoge dat kolonel Kongrev besliste om raket wapen voor Britse troepen te maken. Naar 1804 g. Het eenvoudige raket vervormde in bijzonder verstorende wapen met fugasnoi of incendiary onderdeel bestrijden. Maar de nauwkeurigheid van popadaniya deze wapen verbleef laagte ongeveer tot toe 1844 g., Wanneer engelsman Uiliam Kheil bekokstoofde de evenwichtstoestand methode: Gebekte kling-gebeente in sople veroorzaakte raket om tijdens de vlucht welk imparted naar haar stabiliteit te cirkelen.


Afstand

De afstand van de vlucht altijd was de zwakke plaats van de raketen. Om ze vloog kan nader, worden afmeting voor adapterend van de ruimere boel van het kruit of ander type van brandstof vergroot. Maar whereat verbouwt het gewicht van de raket, zijn wordt meer moeilijk om motie binnen te leiden, en distantieren alle gelijke verblijf gelimiteerd.

Beslissend van dit probleem voorgestelde frantsuz Freze, en voerde Engelse kolonel Vuistvechter in 1855 g uit. Voorstelling hield in de opeenvolgende verbinding van twee raketen in. Wanneer kweken gedeelte vygorala, pirozaryad otstrelival zijn en vosplamenyal de brandstof van voorste gedeelte op. Dit mnogostupenchataya constructie de ruimere afstand bevoorraadde van de vlucht, dan odnostupenchataya de raket van gelijke menigte, omdat leix het deel van aanvankelijk projectiel moet zijn om doel te bereiken. Russische wetenschapper Konstantin Tsiolkovskii belang verstond van mnogostupenchatykh raketen en als vroeg als in 1883 g. Schoorden die met hun bijstand kunnen worden vluchten in de ruimte uitgevoerd. Maar tot toe vluchten in de ruimte was anders vandaan buiten, en raketen waren gebruikt voor andere doelen. Tijdens eerst wereldoorlog (1914 - 18) Engeland sbivala Duits airships door unruled raketen. Na het eind van de oorlog, daardoor niet afzwakken interst naar raketostroeniiu veroorzaakte door de werken Tsiolkovskogo, SOVJET-UNIE voorop ambtshalve de ontwikkeling ondersteunde van militaire raket technologie. In 1929 g. Onderzoekend begon worden gedraagd in Leningradskoi universiteit huishield laboratoria gazodinamiki. In 1933 g. Deze organisatie de samen met Moscow Group van de bestuderingen van reactive motie (AANGESPEN) raket maakte met zhidkostnym raket motor (ZHRD) vestigende rekord hoogtepunten (5,6 km) in 1936 g. In 1927 g. De groepering van Duits ingenieurs De samenleving regelden van de ruimtereizen. Onder druk natsistov deze organisatie werd in 1934 g ontbonden., Maar losse wetenschappers de onderzoeken continueerden voor militaire doelen. Zo werden het steunpunt van het leiderschap van De duitsland in de raket technologie in de werkwijze van Tweede wereldoorlog (1939 - gestoken45). De meeste bijzondere de Duitse ontwerper van de raketen in de jaren van de oorlog was Verner back-knarste Braun makend voorop in de wereld ballistische raket "Fau-1' applicated voor obstrela Engeland in 1944-45 gg.


Zoekt in USA uit

Amerikaanse pervoprokhodtsem in het veld raket technologie werd fysicus Robert Goddard koppend in 1920 gg. De groepering van enthousiastelingen. Door hem regelde om voorop in de wereld raket met ZHRD in 1926 g te lanceren. Groepering continueerde om vesomyi bijdrage in raketostroenie er toe dood Goddarda in 1945 g binnen te komen. In gelijk jaar Tweede wereldoorlog werd door de nederlaag van De duitsland beeindigd, daardoor wat SOVJET-UNIE en USA verdiende toegang naar de raket technologieen en helpen op het deel van hun ontwikkelaars. Terzijde van "Fau-2', tijdens Tweede wereldoorlog werden gegolden gering takticheskie raketen lanceerden van de plank van het vliegtuig of van land. Obostrenie "koude oorlog" tussen USA en SOVJET-UNIE in 1950 gg. Geleid tot de creatie van strategische raketen - van mezhkontinentalnykh de vervoerders van nucleaire wapen.


Kunstmatige kameraden

Zodanig raketen gelaten sovjete wetenschappers om gering objecten op Het land baan uit te voeren. In de oktober 1957 g. Intermitterende akoestische signalen van onbeduidende kunstmatige kameraad, squalid SOVJET-UNIE - "Kameraad"-1', - annunciated omstreeks de beginneling van de ruimte tijdperk.

Vier maand na in USA beneden het leiderschap back-knarste Brauna werd otvetnyi start verricht. De invloed van de voorstellingen van deze wetenschapper continueerde er toe uitvoering van "Apollon" programmeren, bij wie werd gigantische trekhstupenchataya raket "Saturnus"-5' verdragende Amerikaanse ruimtevaarders op De maan in 19b9g aangebonden.

De derde wet van de werktuigkunde van Newton zegt: Naar elk handeling altijd rijmt egaal en contrarily dirigeerde protivodeistvie. Dat middelen die, als jullie springen van kleine boot op de kustlijn, de arbeidsvermogen van uw sprong boot verdringt van de kustlijn. In de raketen is gebruikte gelijke grondbeginsel. Zij verhuizing ten koste van vybrosa de toeloop van de substantie (ine het algemeen Gaza). De handeling van de arbeidsvermogen Gaza oorzaken protivodeistvie betreffende de raket en oorzaken zijn om te vliegen. Anders dan reactive motoren welk noodzakelijk barriere van de lucht voor szhiganiya brandstof, in de raketen bestaan alles noodzakelijk voor de motie - deze autonoom apparata, bekwaam om in de ruimte kamer zich te verroeren.


Propellent

Raketнoe toплhcoIn de meerderheid van de raketen firma of vloeiende brandstof wordt in zamknutom volume gebrand, en vormde gassen komen door een of meerdere gesnuifd betreffende kleine diameter vrij. Noodzakelijk voor szhiganiya tanken zuurstof kan worden van chemische verbindingen - bijvoorbeeld, potassic selitry gewonnen. In tijdgenoot ZHRD vloeiende zuurstof dikwijls is gebruikt voor szhiganiya zodanig types ontvlambare, op welke wijze aardolie, vocht vodorod of gidrazin (stikstof-vodorodnoe verbinding).

De raket motoren van ferme brandstof (RDTT) wijd worden gegolden zijnend verschuldigd naar de eenvoud en betrouwbaarheid. Zij vastliggen op de meest van raketen bestrijden, de gaspedalen legen van enkel ruimte apparata voor en op de tijdperken zijn gebruikte op welke wijze de motoren van de delen van mnogostupenchatykh raketen. Niettemin voor ingewikkelde ruimtereizen ZHRD elk meer verkieslijk, omdat gemaakt door hen traction zonder de moeilijkheid wordt gehandeld. Het is tevens, in het gelijkmatige gewicht van tanken ZHRD verschaffen ruimere traction en versnelling, dan RDTT.


Alternatieve beslissing

Hoewel raketen met ZHRD zijn gebruikt voor betreffende kleine vluchten op De maan en andere planeeten van Het zonnestelsel ontwikkeld door hen snelheid is ontoereikend voor de tournees in andere astrale systemen. Amerikaanse ruimte ballon "Voyajer-2' voor de ontwikkeling van hoge snelheid gebruikte aantrekkelijke mogendheid Iupitera en ontwikkelde snelheid ongeveer 36 000 km/ch. Maar zelfs zodanig snelheid is ook klein voor de vluchten te stert. Dichtstbijzijnd naar ons ster (afgezien van Zon) - Proxima Tsentavra - resideert op een afstand omstreeks 40 mln. Het is km, naar en spaceship vliegende een snelheid "Voyajera-2', ponadobitsya 126 000 jaren oud, om te presteren zijn. Daarvandaan wetenschapsbeoefenaars proberen om elk meere snelle raket motoren te maken.

Raketen met nucleaire motor het is onmogelijk om van Land in het licht van straling toevalligheid voor de gezondheid van mensen te lanceren, maar zij kunnen startovat van de ruimte. Zodanig motoren kunnen de grote macht van traction ten koste van de reeks nucleaire ontploffingen maken.


Motoren op elementaire delen

Andere de gesuggereerde varianten omvatten conversie vodoroda in plazmu - de gasachtige toeloop van zaryazhennykh delen. Met behulp van magnetisch veld plazma wordt van de motor losgeraakt en ontwikkelt traction. Andere voorstelling houdt in benuttend van elektrisch veld voor vybrosa van de motor van de ionen (van zaryazhennykh atomen) kwikzilver of Cesium in. Test erkend de operability van zodanig systeem, hoewel gemaakt whereat traction is voorbij de overtuiging gering - leix 1 kg per 4 mln. Vt verbruikbare elektrische arbeidsvermogen. Niettemin in geleidelijke versnelling overheen vele maanden zodanig raket, uiteindelijk, kan grote snelheid ontwikkelen.

In het verleden werd beschouwd een andere mogelijkheid liefhad in de tijdperk naar schrijvers-fantastam - fotonnyi motor makend traction ten koste van ispuskaniya de toeloop van kvantov ontsteken. Niettemin en in de accuraat gespecialiseerde tros van hel gemaakt fotonami traction niet kan worden zelfs met de minimaal traction van de ion motor vergeleken.