gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

De tegenstand van de materielen

Beta en technologie
 
Sm111111

Coпрothcлeнhe mateрhaлocWanneer die aannemersbedrijf vozvodili lager constructies willekeurig, door dat porie rampzalige uitwerkingen hadden. Vandaag kennis van de tegenstand van de materielen verhuurt om rendabele en betrouwbaare constructies te bouwen.

Op de lucht-verfkrabber en spletennoi paukom spinnewebt behoorlijk wat generaal. In beide gevallen wordt karkas van zeer ontzagwekkende materielen bevoorradend van prochnost alle oprichting van het mannelijk lid gemaakt. De lucht-verfkrabber karkas bestaaatt uit stalene onderleggers, en spinneweben pletetsya van zelfs meer ontzagwekkend materieel - zijdes. Dat middelen die pauchia draad kan ruimer gewicht weerstaan, dan de stalene draad is van gelijke lijvigheid.


Rekening

Podveshennyi op de bedrading lading ontwikkelt gericht onder de macht betreffende vierkant zijn transversal secheniya. De waarde van hechtte macht gedeeld op het plein van zijn aanhangsel, heet door de rekening.

Ruimere lading ontwikkelt ruimer gedirigeerd onder de macht, daarvandaan legen ten laste op de bedrading gelijke secheniya wil meer. De waarde van de rekening ook zal ruimer, als gelijkmatige lading podveshen op elk meere doordringende bedrading, omdat gemaakt door hem wetten dwingen op minder plein transversal secheniya. In de vergelijking van de tegenstand van de materielen belangrijk om te weten, wat rekenen zij kunnen tot toe het moment van overige deformatie of breuk weerstaan.

Bestaat van drie type napryazhenii wedervoer door de materielen. Bespannende strev bespant materieel en schijnt, bijvoorbeeld, in podveshivanii naar de lading hem. De voltage van de druk sdavlivaet het materieel (van nozhki tafel beneden het gewicht verblijvend erop van de thema's). De afwijking voltage fungeert op het materieel en izgibaet het (tramplin voor capers in het water beneden het gewicht kostend erop van persoon).


Familielid deformatie

Deze eenvormige deformatie, of de wijziging van de afmeting van het materieel beneden de rekening invloed. Laten wij dat bedrading vermoeden door de lengte 4000 cm wordt 2 cm in podveshivanii ernaar lading voortgeduurd. In dit geval familielid deformatie de evenredige wijziging presenteert van de lengte en stileert 2 4000=0,0005.


Rek

Als beet door beet om rekening op het materieel begin van de schram te vergroten die aanvankelijk voznikshee voltage verbouwt pro rata met. Als om lading te stallen, materieel zal de aanvankelijke afmeting terugkomen op. Dit verschijnsel heet door de rek. Maar als te gaan verder te vracht bedraden, toen ze, in de verrichting van de bepaalde waarde van de rekening, als vroeg als zal niet aanvankelijke afmeting terugkomen op. Deze waarde heet door de beperking van de rek van de bedrading. In dit geval bedrading de handeling gaat van handelbaare deformatie onder en wil nu constant verlengen met de rekening uitbouwing.

De nader toenemend van de rekening aan een evenwicht zal de materiele breuk leiden tot. Handelbaare materielen (bijvoorbeeld, smeris) voor de breuk groot deformiruiutsya, en breekbaar (willen zeggen, werpen op ijzer) in de geleidelijk toenemend van de rekening in elk moment worden helemaal plotseling gereten.


Beton

Van niet te allen tijde materielen is gelijk bijstere nou weerstaan verschillende types napryazhenii. Het is bijvoorbeeld, beton heeft ruimer prochnost op de druk, maar betreffende klein prochnost op rastyazhenie. Daarvandaan beton door dikwijls armiruiut stalene kernen voor vergroten het prochnosti op de breuk. Preliminarily tijd beton - dit verbeterde type van gepansterd betonnen. Aanvankelijk stalene armaturnye kernen thema rastyazheniiu, en dan overloop door beton. Na de inname van beton kernen als vroeg als wedervaren niet van bespannende voltage en doel om de voorletter lengte te herladen. Maar het is het is onmogelijk, omdat zij strak vmurovany in beton en erin grote krimpende voltage veroorzaken. In benuttend van dit materieel, elk streven richtten zich om beton te rijten, moeten in het eerst geval de machten ondervangen van de druk in stalene kernen. Daarvandaan preliminarily tijd beton eigenen ruim prochnostiu op de breuk en persen.

Voor versterkend van enkel types van beton gelden de methode van navolgende voltage met de armatuur ruk. Stalene kernen tussenvoegsel in de openingen in monolitnykh beton bloc en thema hen rastyazheniiu. Net zo in vorig geval, kernen ontwikkelen in beton geducht krimpende voltage en impart naar hem ruimer prochnost op de breuk.


Kompozitsionnye materielen

Zodanig materielen bestaanan uit twee en elk meere diverse materielen, whereat beeindigen-product erop houdt beste eigenschappen, dan ook niet ervan componenten na. In vele gevallen zodanig door middel van verkrijgen uitbouwing prochnosti. Door het voorbeeld van kompozitsionnogo materieel kan gepansterd betonnen dienen. Op lagere hoogte, van doordringende volokna diverse materielen met hoog prochnostiu op de breuk voegen aan materielen toe, bekwaam om ruimere krimpende rekeningen te verzetten. Steklovolokno in de combinatie met spinnewebt door zijdene eigenen verreweg ruimer prochnostiu op de breuk, dan de beste merken zijn van stalen. Maar, helaas, geringst oppervlakkig tsarapina de onderrichting draagt van de krak zelfs in betreffende kleine rekeningen aan. Het is daarvandaan, om te benutten voordelen steklovolokna, het voegen aan epoxidnoi toe en poliefirnoi pek welk verdedigt volokna van tsarapin en conserveert hen hoog prochnost op de breuk.


Koolstof en keramiek

Hiertoe zijn gebruikt van volokna en andere materielen, met het koolstof (in de vorm van de graphite), alsmede vele types ontzagwekkend, van onbuigzaame keramische materielen, zo als karbieden kremniya, borium karbieden van en okis Aluminium. Maar niet alle materielen zo'n winst kunstmatig door middel van. Het is bijvoorbeeld, spant - natuurlijke wijze kompozitsionnyi materieel samengesteld uit ontzagwekkend soepel volokon cellulose koppelde door elk meere firma en breekbare substantie - ligninom.


De structuur van de materielen

Prochnost materieel is aangewezene erop inner structuur - schikkingen erin van de atomen of molekul. Alle ferme metalen en de meest van andere ferme materielen hebben crystall structuur, bij wie atomen en molekuly bevinden zich in correcte orde. De schikking van deze delen en stropdassen tussen hen stelen van prochnost materieel vast. Het is bijvoorbeeld, tandvlees bestaaatt uit kettingen molekul. In de werkwijze van vulkanizatsii sulphur eenheden met de kettingen van molekul tandvlees situerende hun toerbeurt met elkaar. Verrijst zogenaamd "chemisch-verbinding' kruisen, daardoor wat tandvlees wordt prochnee.


Dislokatsiya

Wanneer metaal voltage ondergaat zonder overtreffend ervan beperking opleggen aan van de rek, het wordt, bespannen omdat atomen een gebeten "razdvigaiutsya". In snyatii van de voltage de atomen van het metaal de voornaamste posities bezeten, vanwege wat metaal ineenkrimpt. Als de voltage hoger boven van de beperking van de rek, enkel metalen nieuwe vorm conserveren na het het snyatiya. Dit verrijst daarvandaan die in de structuur van de crystalls van zodanig metalen zijn heden talrijke mankementen - dislokatsii. Crystalls kan hebben toegeefl zijnen voor atoom, en in ander een atoom kan derven. Zodanig dislokatsii zal in ostyvanii en de kristalvorming van rasplavlennogo metaal formeren. Zij kunnen ook worden gevormd, wanneer metaal mechanische voltage, en het deformiruetsya in minder voltage ondergaat. De voltage hoger boven van de beperking van de rek oorzaak nucleaire vliegtuigen om poverkh elkander te glijden. Dan meer dislokatsii, van de thema's gemakkelijker, niet vernietigen metalliek, naar impart naar hem noodzakelijke vorm door middel van kovki, prokatki of protyazhki (rastyazhki). In deformirovanii metaal dislokatsii erin worden mee de landsgrenzen van de vliegtuigen van skolzyashchikh atomen overgeboekt. Als naar het geluidsscherm motie dislokatsii, metaal zal tverzhe en prochnee worden.


Crystall structuur

Bestaat meerdere methodes naar prepyatstvovaniya zodanig shift. Een daarvan houdt in de controle van de werkwijze van solidification in de aanmaak van de thema's in, om te ontvangen metaal samengesteld uit betreffende een grote velen gering crystalls. Dan meer van crystalls, van die meere landsgrenzen van het hoofdstuk tussen hen, naar het afschrikmiddel shift dislokatsii in metalliek. Andere methode van de versperring van de motie dislokatsii wordt de aanvulling van de atomen van ander metalliek verbonden aan. Daarvandaan legeren van twee en elk meere metalen tverzhe en prochnee, dan in tweeen genomene metalen, van welk het houdt.

Het is mogelijk ook met behulp van napryazhenii maken zodanig boel dislokatsii in metalliek, bij wie zij zelve zal hinderen bij elkaar worden overgeboekt. Zodanig mechanisch versterkend (genaamd ook "naklep") kan worden verkregen en met behulp van napryazhenii verschijning in de werkwijze van gebruikelijk metalloobrabotki.


De metaalmoeheid

De metaalmoeheid kan schijnen, als metaal detail om bepaalde rekening voor lange tijdsverloop, van of de aan te doen indien talrijke wijzigingen van de macht van de voltage. Dislokatsii worden in gespannene zone en geluidsscherm motie elkander overgeboekt. Als gevolg metaal wordt breekbaar, en zal vormen krak welk kan valuta met betrekking tot alle lijvigheid van het detail er toe zijn finale razloma verkrijgen. Voor de vermijding ongevallen, knooppunten en de details van de vliegtuigen op een regelmatige basis checken op de moeheid door middel van t. N. Niet controle het vernietigen.