gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

Optisch apparata

Beta en technologie
 
Sm111111

Optisch apparata erbuit helpen naar ons moet omringende wereld onderzoeken. Verrekijker verhuurt om te ontdekken en om silhouet te beschouwen en detailleren verre ruimte tel, en microscoop ontdekt van geheime onze planeet, zo als de constructie van levende kooien.

Onze ogen, met betrekking tot wezenheid, eigentijds optisch apparata. Wanneer wij onderwerp beschouwen, linzovaya systeem situeerde in het voorste deel van ieder oog, vormt het afbeelding op setchatke - de stratum van glaznogo bodem, inclusief ongeveer 125 mln. Svetochuvstvitelnykh kooi. Achterwege latend op setchatku ontsteken veroorzaakt kooien in te sturen hersenen elektrisch zenuwachtig signaal latend naar ons visueel om onderwerp te bemerken.

Het is tevens, ogen eigen systeem regulirovki helderheid. In lichtende opheldering appel van het oog instinktivno suzhaetsya verkleinende de afbeelding helderheid tot toe aannemelijke hoogte. In zwakke opheldering appel van het oog neemt vergrotende de afbeelding helderheid toe.


Hoe fungeert len

Linzovaya het systeem van het oog bestaaatt uit bossed len khrustalika en situeerde voor er bemande mee het vocht van iskrivlennoi capsule welk heet rogovitsei. Rogovitsa verschaffenen van vier vijfde alle werkwijze fokusirovki. Doordringende regulirovka wordt khrustalikom uitgevoerd, de wiens verbuiging van het vlak wijzigingen situeerden om het het myshechnym door de beugel (door de capsule). Wanneer oog kun niet noodzakelijke vorm, algemeen wegens de janboelen in deze spieren, de afbeeldingen van verdachte thema's geworden rasplyvchatymi accepteren.

De meeste verbreid tekort van de zicht is onmogelijkheid om op setchatke de afbeeldingen van losse thema's te focussen. Als linzovaya het systeem van het oog ook geducht, met andere woorden, als ze zeer bossed, dan afgelegen thema's wil rasplyvatsya, en dichtbij - onderscheidene afbeeldingen geven. Mensen met zodanig janboel zullen kleine-sighted een of anders nomineren. Als verdikking khrustalika ontoereikende, dan rasplyvatsya zal dichtbegroeid thema's, en afzonderlijk zal de afbeeldingen van de afgelegen thema's verblijven. De eigenaren van zodanig zicht naam dalnozorkimi. Beide janboelen kunnen worden gecorrigeerd benuttend bril of kontaktnymi lenzen. Kleine-sighted mensen bril voeren met vognutymi lenzen (elk meer doordringend te midden van) welk verhuren naar hun ogen worden op verre thema's gefocust. Dalnozorkie mensen bril voeren met bossed lenzen (dik in het centrum).


Uitbouwing

Geducht bossed lenzen dikwijls zijn gebruikt als augmentative stekol. Eerst augmentative apparaten waren gebruikte ongeveer 2000 jaren geleden. In drevnegrecheskikh en drevnerimskikh documenten wordt beschreven, hoe voor toenemend van de thema's kunnen gebruikt ingevuld waterhoudend om glazene boot zijn. Helemaal maakte van het glas van de len scheen veel later en, zoals, voor het eerst waren gebruikt in DE XI eeuw monakhami, trudivshimisya overheen de handschriften. Tegen het eind XIII de eeuwen van de vergrootglas met kleine uitbouwing als vroeg als waren gebruikt in de bril voor de correctie dalnozorkosti. Maar de technologie van de aanmaak van vognutykh lenzen voor de correctie blizorukosti werd slechts op het begin XV eeuwen verzonnen.


Verrekijkers

Wanneer schenen van de vergrootglas, mensen, natuurlijk, probeerden om voor de 2 zodanig glas te benutten, om te anderse ruimere uitbouwing ontvangen. Experimenteel door middel van was worden gevonden die in bepaalde afstand tussen lens afgelegen object kan worden met beduidende uitbouwing gezien. Zodanig schikking van de lenzen gehade wacht basis voor de creatie van eerst verrekijker welk op het moment heette door visuele tabakspijp. De vinding van dit gereedschap op de tijdperken schrijven aan brand in XIII eeuw naar Engelse filosoof en estestvoispytateliu Rojeru Bekonu toe. Maar, is mogelijke, de palm van het kampioenschap behoort Arabisch wetenschappers.


Refraktor Galilee

Visuele tabakspijp gemaakt in 1608 jaar Nederlandse optikom Khansom Lippershi, aandacht veroverde van De italiaan wetenschapper Galilee. Voor korte tijd wetenschapper verbeterde constructie Lippershi en meerdere tabakspijpen maakte met verbeterde karakteristieken. Met hun bijstand het pleegde het een aantal van de ontdekkingen, met de bergen en valleien op De maan, alsmede vier kameraad Iupitera.

Openingen Galilee de belang manifesteerde van de verrekijker, en gebruikt door hem type van gereedschap kreeg beroemdheid op welke wijze verrekijker is Galilee. De bossed len ervan lens zamelde hel van waarneembaare entiteit in. En vognutaya len okulyara verzette lichtgevende straalen zodoende die zij aangegroeide directe afbeelding maakten. Lenzen lagen in de tabakspijpen vast, een van welk (van minder diameter) daarbinnen andere schoven. Dit gelaten hengsel afstand tussen lens winnende whereat onderscheidene afbeelding.

Verrekijker Galilee werken met benuttend van de grondbeginsel prelomleniya (de afwijkingen) van ontsteken en daarvandaan gewetene ook op welke wijze verrekijker-refraktor. Ander type van verrekijker-refraktora de verdikking bezit van beide lenzen. Zodanig constructie ontwikkelt groeide aan, maar upturned afbeelding en beheerste hemelse verrekijker.


Reflektor Newton

In benuttend van vroege verrekijkers-refraktorov schenen ene essentieel probleem welk wordt naar het mankement van de lenzen genaamd khromaticheskoi door de afdwaling en dragende verschijning om de afbeeldingen van aanstootgevende kleur kringen toegekennen. Voor de verwijderend van dit tekort Engelse wetenschapper Isaak Newton in 1660 jaren construeerden verrekijker-reflektor. Voor de concentratie van lichtgevende straalen en de creatie van de afbeelding erin voor de len len is gebruikte vognutoe spiegel, niet vorming van kringen kleuren. Platte spiegel weerkaatst hel in bossed len okulyara, stellen op belangrijkste tabakspijp sboku in. Het gereedschap van zodanig type beheerste De newton verrekijker is.


Microscoopen

Vergrootglas op naam timt door eenvoudige microscoop, t. Naar. Het gebruik in het toezicht van de ondiepte objecten.

Ingewikkelde microscoop bestaaatt uit twee bossed lenzen. De len len ontwikkelt aangroeide afbeelding welk daartegenover vergroot door de len okulyara. Net zo in hemelse teleskope, deze afbeelding upturned. Vele ingewikkelde microscoopen hebben de ingestellen van objectieve lenzen met de diverse graad van de uitbouwing.