gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

Ontsteek

Beta en technologie
 
Sm111111

Hel is een uiterst belangrijk type van arbeidsvermogen. Leven op Land is aangewezen op de arbeidsvermogen van de zonnelicht. Het is tevens, ontsteken - deze straling welk zal naar ons visuele sensaties uitlenen.

Wij thema's zien, wanneer ontsteken van hen onze ogen bereikt. Deze thema's of zelve stralen hel, of weerkaatsen door andere thema's gestraald, of het verzuimen door ons. Wij aantreffen, bijvoorbeeld, Zon en sterren daarvandaan die zij stralen hel. De meerderheid van de thema's om ons wij aantreffen versch zijnen naar weerkaatst door hen moeten ontsteken. En enkel materielen, als vitrazhi, de rijkdom ontdekken van de kleuren verzuimend hel door ons.


Kleur

CcetLichtende zonnelicht het schijnt naar ons puur wit, namelijk achromatic. Maar hier wij zabluzhdaemsya, omdat wit hel bestaaatt uit vele kleuren. Zij brengen tijdperk door, uitstekend, wanneer de straalen van de zon, illumineren dozhdevye drop, en wij boog verrichten. Raznotsvetnaya schrap zal en dan formeren, wanneer zonnelicht van de wijzer boord van de spiegel of doorplaatsingen glazene decoratie of boot afspiegelt zich. Deze schrap heet door lichtgevend spectrum. Begint het van rode kleur en, beet door de stukje veranderd, beeindigt op tegengesteld viooltje beeindigen.

Ine het algemeen wij cijferen het elk meere zwakke dodenrijk van de kleur weg en daarvandaan beschouwen dat spectrum bestaaatt uit alles van zeven kleurig schrappen. De kleuren van het spectrum genaamd door zeven kleuren van de boog, sluiten rode, sinaasappel, geel, brink, blauw, blauwe, viooltje in.


Prisma's

PрhзmыIn 60 jaren van Khvii eeuw Isaak Newton gedraagde zich proefnemingen met hel. Om razlozhit ontsteken op samenstellend en om spectrum, het gebruikte trekhgrannuiu glazene prisma te ontvangen. Wetenschapper ontdekte die atomistic straal met behulp van tweede prisma ingezameld, kan worden opnieuw wit hel gekregen. Zo het schoorde die witte hel is de mengeling van verschillende kleuren. Doorreis prisma, lichtgevende straalen prelomlyaiutsya. Maar de straalen van verschillende kleur prelomlyaiutsya in verschillende graad - rood in kleinste, viooltje in grotste. Het namelijk daarvandaan prisma leidt, witte kleur drobitsya op samengestelde kleuren door.

Prelomlenie hel heet refraktsiei, en de onderverdeling van wit ontsteken op verschillende kleuren - door de verstrooiing.


Elektromagnetische golven

Lichtgevend spectrum - leix het deel van het grote bereik van beamings welk heet door elektromagnetisch spectrum. Het sluit in ons eigen gamma, rontgen, ultrafioletovoe, infra rood (smoorhi) straling en radiovolny in. Alle aard van elektromagnetisch beamings verbreiden in de vorm respectievelijk de elektrische en magnetische beweging watergolft op een snelheid van ontsteken - omstreeks 300 000 km/met. Elektromagnetische golven verschillen door tussen elkaar hoofdzakelijke lengte van de golf. Wordt ze door het aantal keren per tijdseenheid vastgesteld, namelijk snelheid, waarmee zal deze golven vormen. Dan hoger boven het aantal keren per tijdseenheid, die dichterbije bij elkaar zij bevinden zich en dat kleinere lengte allen van hen. In het spectrum lichtgevende golven bezeten plaats tussen getroffene gebieden van infra rode en ultrafioletovogo straling.


Lenzen

Afbeelding in de camera's en optische instrumenten winnen benuttende lenzen en verschijnsel prelomleniya erin lichtgevende straalen. Is mogelijke, jullie waarnamen die in de lenzen van goedkope verrekijkers, bijvoorbeeld, om de omlijningen van de afbeelding zullen kleur sigarenbandje vormen. Wekt dit daarvandaan die, prisma verkiezen, eenvoudige len fabriceerde van een homp van het glas of callisthenics, prelomlyaet de straalen van verschillende kleur in verschillende graad. In elk meere kwalitatief apparata dit mankement wordt door het gebruik twee lenzen verwijderd, amalgameren aaneen. Het eerst deel van zodanig samengestelde len razlagaet wit ontsteken op verschillende kleuren, en seconde opnieuw koppelt hen stallende sigarenbandje.


Belangrijkste kleuren

Wit ontsteken kan worden gekregen zeven kleuren van de boog gemengd. Maar dit kan zijn maakte en eenvoudiger leix drie kleuren - rode, brink en blauw gemengd. Zij heten door de belangrijkste kleuren van ontsteken. Andere kleuren wij willen krijgen combinerende belangrijkste een of anders. Het is zo, bijvoorbeeld, mengeling rood met de brink zal gele uitlenen.

Dat feit welk witte hel bestaaatt uit meerdere kleuren, schrijft aan naar toe, waarom wij thema's zien in dat kleur. Voor de eenvoud laten wij veronderstelen die wit hel houdt slechts van rode, brink en blauw in. Wij zien onderwerp wit, als het weerkaatst alle drietal componerende de delen van wit hel, en duister, als het weerkaatst niet geen der hen. Maar rode onderwerp geillumineerd door wit hel, wordt rood daarvandaan gezien die het weerkaatst voornamelijk rood samenstellend van witte kleur en verslindt meerderheid blauwe en brink samenstellend. Precies ook blauwe geeft onderwerp blauwe straalen verslindende, rode en brink weer. En groene onderwerp geeft groene straalen verslindend, rood en blauw weer.

Als om de verven van verschillende kleur te mengen, dan alle zal verslinden (in te sluiten) diverse samenstellend van witte ontsteken, mengeling zal temnee worden. Zodoende, de vermenging van de verven - deze werkwijze, naar het tegengestelde vermenging van kleurig straalen. Om te krijgen van bepaalde gammu kleuren, moet andere pakket van belangrijkste kleuren benutten. Belangrijkste kleuren gebruikt in het schilderstuk, heten door belangrijkste pigmentnymi kleuren. Dit amaranthine, of "idealiter rood", blauw en geel, in het algemeen (maar uitermate) genaamd rood, blauw en geel. Duister toevoegen, om te de dichtheid vergroten van donkere stadsdelen, en de verzadigde mengeling van alle belangrijkste kleuren nog weerkaatst in elk hoogten ontsteken. Daardoor voor zwarte kleur wordt donker-bruin gewonnen.


Golven en delen

In XVII eeuw Isaak Newton en andere wetenschappers veronderstelden die hel bestaaatt uit snel tegenkomen delen welk riepen korpuskulami. Deense wetenschapper Khristian Giuigens gehandhaafd die hel bestaaatt uit golven.

In 1801 g. Engelse wetenschapper Tomas Yang verricht het een aantal van de ervaringen van difraktsiei ontsteken. Dit verschijnsel houdt in in wat in doorkruisende zeer smalle opening hel nauwelijks wordt, veeleer gestort dan verbreidingen met betrekking tot directe lijn. Yang uitgelegd difraktsiiu door de verbreid van ontsteken in de vorm van de golven. En in 1860 gg. Schotse wetenschapper James Klark Maxvell uitbraakte aanname welk elektromagnetische arbeidsvermogen golven verbreidt, en die hel is het bijzondere type van deze arbeidsvermogen.

Niettemin naar de beginneling van XX eeuw Duits wetenschapper Max Plank in de werken dat arbeidsvermogen ondersteunde van de straling kan leix in de vorm minuut sgustkov - kvantov bestaan. Dit provement ten grondslag ligt kvantovoi theorie Planka, voor welk het in 1918 jaar kreeg De edele prijs in het veld van de fysica. Kvant lichtgevende straling - dit deel genaamd fotonom. In de straling of mergence hel altijd gedraagt hoe Zondvloed fotonov. Zodoende, op de tijdperken hel gedraagt hoe golven zijn, op de tijdperken - op welke wijze delen. Daarvandaan wordt beschouwd die het heeft dvoistvennuiu natuur. Wetenschappers leggende waarneming gegevens, kunnen of volnovoi theorie, of de theorie van de delen benutten.


De hel generatie

Zoals elektrisch toku, ontsteken kan worden door andere types van arbeidsvermogen gegenereerd. Zon verwekt hel en andere elektromagnetische beamings door middel van de machtige reacties van de synthese, in de werkwijze van welk vodorod draait zich in gelii. In sgoranii steenkool of boom de chemicalie arbeidsvermogen van de brandstof draait zich in de warmte en ontsteken. Langsvarend toka door de doordringende draad van gloeien in elektrische gloeilamp zal gelijk resultaat uitlenen. De lamp van het daglicht werken met betrekking tot andere grondbeginsel. Op de einden van de tabakspijp ingevulde dampen (in het algemeen kwikzilver) beneden ruimere aandrang, podaetsya hoogspanning. Wasem begint naar de schittering, ispuskaya ultrafioletovoe straling welk wetten op de chemicalie bekleding van de inner muren van de tabakspijp. Strijkend verslindt onzichtbaare ultrafioletovoe straling en zelve straalt de hel arbeidsvermogen. Deze werkwijze van de conversie van de straling heet fliuorestsentsiei. Fosforestsentsiya - het verschijnsel van gelijk kin, maar svechenie whereat continueert blij lang en na de verhuizing van de bron van de straling. Candescent verf fosforestsiruet. Na kleine-gerende invloed erop lichtende hel ze schitteringen door klokken. Fliuorestsentsiya en fosforestsentsiya zijn vormen liuminestsentsii - de beamings van ontsteken zonder de invloed van hoge koorts.


Bioliuminestsentsiya

Enkel levend organizmy, met torren-svetlyakov, de losse types van vissen, gribov en verwekker, genereren hel door de methode bioliuminestsentsii. In dit geval de bron van hel is chemicalie arbeidsvermogen, aanvaardbaar in de oxidatie van de substantie genaamd liutsiferinom.

Een van de meeste nuttige bronnen van hel is laser. Dit woord wordt gecomponeerd van de eerst brieven van volle term de "vergroting van ontsteken door de methode van indutsirovannogo straling" (in Engels ontsteken amplification door uitstraling moedigde van de straling) aan. In laser tabakspijp beneden de elektriciteit invloed van de atomen vysvobozhdaiutsya fotony.

Laser hel is kogerentnym. Dat middelen die maakte lichtgevende golven opstijgen vrij en lopen aaneen terug. Aanvaardbare vandaar dat lichtgevende straling hoge napravlennosti en de ruime dichtheid van de arbeidsvermogen diverse bereik heeft van de toepassingen, incluis-verbinding kruisen van de doeken in de wondheelkunde, rezku staal, van navedenie raketen op de doelen, overdracht van de informatie.