gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

Opheldering

Beta en technologie
 
Sm111111

Mensen beheersten om vuur voor de opheldering omstreeks 500 000 jaren geleden te benutten. Stecheniem eeuwen constructie svetilnikov steeds meer werd gecompliceerd, en door vandaag een klik rubilnika het is mogelijk zalit door ontsteken volledige straten en huizen.

Vydolblennye van het krijt en malm-wiegen primitieve lampen worden door de wetenschappers ongeveer 80 000 g gedateerd. Tot toe n. E., En in Irak ging gevonden keramische svetilniki leeftijd over 10 000 jaren oud. Bijbel staat bewijsmateriaal door die fabriceerde van gelijke vetzucht van de kaarsstandaard brandde in de tempel Solomona anders in De x eeuw tot toe n. E. Daaruit keer zonder hen was niet bied verstrijken noch bogosluzhenie, maar wijde toepassing in alledaags leven zij gevonden slechts ertussen tijdvak veroudert.


Lampen Argana

De eeuw van moderne opheldering begon van de vinding van buttery lampen welk in 1784 g. Verkreeg de de meeste perfecte vorm staraniyami shveitsartsa Ami Argana. Er lamp werd mee trubchatym kaarsstandaard-wiek ondergebracht; Lucht werd met bokov skvoz het midden van de tabakspijp bevoorradende helder en alles behalve bezdymnoe vlam geabsorbeerd. Belated in de lamp Argana begon om aardolie welk zelfs meer verhoogd de vlam kwaliteit te benutten. Op de aardolie met betrekking tot sei dagdienst als de lampen van "vleermuis" typen.


Succes Gaza

In 1798 g. Caledonian Uiliam Merdok begon om kamennougolnyi gas voor de opheldering van de grot hieromtrent ervan huis in Kornuelle te benutten. Na 12 jaren oud het de gasachtige opheldering beslechtte van het huis in Redrute, en dan probeerde om gasachtig osvetitelnuiu systeem op de fabriek beneden Birmingham te ontwikkelen. In 1807 g. Londen Pell-mell werd voorop in de wereld straat met gasachtige opheldering. Niettegenstaande de moeilijkheden met de verhuizing sazhi, naar 1830 g. De straten van de ruime steden van Europa en Noord-Amerika als vroeg als werden door gasachtige lantaarns geillumineerd.

Eerst gasachtig svetilniki schonk naar blij zwak vlam, en slechts na de verschijning in 1885 jaar van cancellated lamp Velsbakha gas begon wijde om inner opheldering te solliciteren. Overheen de verstuiver, bij wie koolstof gas met de lucht, Velsbakh adapteerde kalilnuiu rooster. Wanneer gas enkindled, rooster helder nakalyalas stralend hartelijk wit hel. Constructie ontpopte zich zo veel succesrijk, van die naar het eind 1930 jaren gas gebleven door de serieuze concurrent van de elektriciteit.


De elektriciteit eeuw

De voornaamstere elektrolampy - koolstof dugovye - werden Khemfri Devi in 1809 jaar gemaakt. Twee koolstof kern werden naar klemmam grote batterij gekoppeld. In het punt beroert deze kernen raskalyalis dobela. Wanneer hen razvodili op de afstand omstreeks 10 cm, tussen hen gloorden candescently wit lichtgevend arc.

Niettemin operationalization deze lampen vernamen slechts in 1831 jaar, met de verschijning van generators. In 1850 jaren van dugovye lamp begon om voor de tijdelijke opheldering van straten in Londen te benutten, Parijs, Berlijn en New York, en in 1862 jaar eerst stationaire dugovaya lamp lag op vuurtoren Danjeness vast.


Eerst elektrolampy

In 1878 jaar Jozef Suon begiftigde in luchtdicht glas kolbu de doordringende draad van verkoolde cellulose, stookte zijn, om te gassen schrappen van het steenkool, en dan otkachal van kolby lucht voor de vacuum creatie.

Door jaar na Suona amerikanets Tomas Atva Edison lamp vervaardigde met doordringende draad van karbonizirovannogo bamboo, en in 1882 jaar ingebouwde New York eerst mogendheid halte welk meubileerde door de arbeidsvermogen 10 000 lampen. Zo de stormachtige ontwikkeling begon van de eeuw van de elektriciteit.


Elektrolampy onze dagen

In kolbakh moderne elektrolamp schitteringen volframovaya spiraal. Elektrische tok doorreis spiraal, gloeden zijn ongeveer tot toe 2700°C uitdaging te stralen helder wit ontsteken.

Straalde door de lamp hel wordt in liumenakh gemeten. Correlatie tussen de boel van ontsteken en verbruikbare elektriciteit heet door lichtgevende effectiviteit. De lichtgevende effectiviteit van de lamp met volframovoi spiraal is egaal ongeveer 12 liumen/vatt. Met andere woorden, dit nizkoeffektivnyi de bron van ontsteken. De better half van de straling van de spiraal resideert in onzichtbaar infra rood, of smoorhi, spectrum. Ander probleem houdt in in wat de atomen van het wolfraam bezwijmen van het vlak van de spiraal op inner vlak kolby belegeerd. Kolba beet door beet cherneet, en de boel van straalde hel verminderings. Het is uiteindelijk, wolfraam bezwijmt zo veel dat spiraal peregoraet, en lamp gasnet.

Om te vertragen omlaag de wasem van de spiraal, kolby van de lampen vulen Argon in en stikstof, maar te stremmen deze werkwijze helemaal het is onmogelijk. Dan hoger boven de temperatuur van de spiraal dat snellere wasem, maar ook die yarche straalde hel. Naar makers regelde om enkel overeenstemming te verkrijgen, en moderne lampen komen met de hulpbron ongeveer 1000 uur, maar ook in gestraald door hen spectrum van meere gele kleur, dan in zonne vrij.


Galogeny

Door andere methode te vertragen omlaag de spiraal wasem werd toepassing van volframovo-galogennykh lampen. In kolbu lampen wordt galogen - iod of bromine geintroduceerd. Zij zullen met het wolfraam aangeslagene indruk chemische verbinding welk wordt op de spiraalen formeren, veeleer belegeerd dan op de muren kolby.

Niettemin iod en bromine ook nog akkoord chemische invloed op het glas, daarvandaan kolbu het is noodzakelijk om van duure kwarts te maken. Volframovo-galogennye lampen uitgaan van de hoge koortsen van gloeien en zonder vooropgezette mening naar het leven stralen elk meere helder wit ontsteken, dichtbij naar natuurlijk spectrum.

Gazorazryadnye lampen worden van het begin van 1930 jaren gegolden. Eerst lampen voor otkachannogo lucht werden de kleine boel van het neon ingevuld. Hoogspanning podavalos op electrodes bereid in beide beeindigt van de tabakspijp.

Tussen electrodes elektrische rang scheen, en lamp begon om roodachtig svechenie te stralen. Deze tabakspijpen het is mogelijk was izgibat diverse vormen gevormd of brieven, en de zij eerlang van de staal worden in de propaganda gegolden. Zo de tijdperk begonnen van het neon lichten, ablaze alles behalve totaliter stedelijke centra.

Proefnemingen met andere gassen geopend het brede spectrum van verschillende kleuren. Natrievye de lampen van lage aandrang stralen geel hel en zijn gebruikt voor de opheldering van straten. Op eerst porien hun effectiviteit overtrof niet 70, maar nu ze verbouwde tot toe 200 liumen/vatt.


Groen ontsteken

Werd toepassing naar en rtutnym lampen met de effectiviteit omstreeks 45 liumen/vatt gevonden. Waarheid, erin greenish, hoewel zelfs niet monokhromnom, ontsteken thema's en mensen voorkomen een gebetene lucht-gebouwde-molteken.

Door het eind van 1930 jaren van de lamp van stalen te dekken fosfornym liuminoforom welk vulde rtutnyi spectrum door vermiste rode lommer aan. Dit waren de eerst trees van liuminestsentnogo opheldering. De meest van de werkkring huisvestingen worden rtutnymi door gazorazryadnymi lampen met de kleine menging van Argon geillumineerd. De aandrang van de dampen voet bij stuk houdt laag, om werd meer ultrafioletovogo gestraald, van nezheli opvallend ontsteken. De inner vlak van de tabakspijp wordt fosforom gedekt. Ultrafioletovoe straling exciteert liuminofor, en die begint fluorestsirovat, t. Door hem. Te verslinden ultrafioletovye straalen verkondigend voor hen opvallend ontsteken. Met behulp van diverse fosfornykh mengelingen kan worden alles behalve elk kleur svecheniya verkregen.


Een gebeten rood

Rond de middelmaat van 19b0-kh jaren in strijkend van rtutnykh lampen hogedruk staal om het ongewoone-land verbinding van vanadat yttrium toe te voegen. Verkondigde door hem rood svechenie stond vospolnit het tekort van rode kleur in het spectrum van rtutnykh lampen toe. Zij waren veel van kompaktnee liuminestsentnykh lampen en in overeenkomstig ordenend zonder de moeilijkheid werden naar gebruikelijk elektroarmature gekoppeld. Zij consumeren vchetvero kleinere arbeidsvermogen, dan lampen nakalivaniya stralende verreweg kleinere warmte, en de mengingen van bepaalde metalen - talliya, disproziya, India en natriya - in rtutnykh dampen hogedruk verbeteren tsvetoperedachu. Metallogaloidnye lampen door de effectiviteit 80-85 liumen/vatt stralen wit hel, dichtbij naar natuurlijk spectrum. 1000-vattnye metallogaloidnye lampen in luchtdicht reflektorakh van pressovannogo glas worden de opheldering van de stadia gesolliciteerd en zijn kwam op de wijziging naar obsolete dugovym lampen in de opheldering van erbuit inspecteert-van de -deuren.

Een van de methodes van de verbetering tsvetoperedachi is de uitbouwing van de aandrang van de dampen in natrievykh lampen. Niettemin in hoge aandrang de glazene ballon van de lamp kan zal niet van chemische aanslag ionizirovannogo natriya gevormd in de temperaturen hoger boven 700°C weerstaan..Werd meerdere de kandidaat oplossingen van dit probleem gevonden. Kan worden Aluminium-keramische gegolden of kvartsevye lampen, of om hun inner vlak poroshkovym napyleniem te dekken.

Makers ontwikkelen zich xenonovye gazorazryadnye lampen lenend polikhromnyi ontsteken, naar alles behalve identiek natuurlijk zonne spectrum. Niettemin behoort toekomst, schijnbaar, elektroliuminestsentsii - naar het verschijnsel uitdaging naar de schittering de vlakken van de muren en plafonds.


Volokonnaya optiek

Worden ontwikkelingen en in andere aanwijzing svetotekhniki gedraagd. In de industrie worden lampen met bijzonder spectrum svecheniya uitdaging bepaalde chemische reacties gegolden. Beneden de straalen van infra rode lampen versnelt van vysykhanie schilderden vlakken, en in het medicijn gevondene toepassing en ultrafioletovye, en infra rode lampen. In organizm ziek worden endoskopy met de hoogtepunt bedragende kleinst mogelijke hoeveelheid operatieve hindering geintroduceerd en staand te operationeel veld zien zonder ruime gleufen. Volokonno-optisch svetovody plaatsen belichten, bij wie door gebruikelijke lamp te benutten het is onmogelijk. Meer dan die, endoskop met volokonnym provodnikom, op konchike die glinstert tonchaishii laser straal, is in staat vrachevat inner orgelen. Met behulp van lasers genezing vele nedugi - bloeding stopen van zheludochnykh schadelijke dieren, de geschaade stadsdelen schrappen van de hersenen, koppelen bolevye centra en vyzhigaiut kankerachtige kooien op sheike matki los.


Basilisk lasers

Ontwerpers proberen om lasers in efficiente verstorende wapen te transformeren, niet dovolstvuyas wat zij als vroeg als zijn gebruikt in de systemen navedeniya en informatie netten. Wij willen zeggen, bommen met laser navedeniem verreweg meer precies slaan doel, dan in visuele navodke, ja en raketen, navodyashchiesya door afwezige-uitgemaakte laser straal, zijn in staat om doel met hoogste nauwkeurigheid op te schrikken. De betekenis van deze types van bewapeningen bijster nou manifesteerde afgrond oorlog. Niettemin voor lasers, bekwaam maar meteen om militaire doelen te vernietigen, wordt voorbij de afmeting meer arbeidsvermogens genodigd hebben, dan kunnen zichzelf elk toestand laten.