gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

Elektriciteit en magnetisme

Beta en technologie
 
Sm111111

Oeroud elektrisch phenomena in de vorm van de hemelvuur en donder veroorzaakte mensen horrendous vrees. Belated wij beheersten om elektriciteit voor de noodzakelijkheden te benutten. En magnetisme, beforetime niet boven dan dikovinnoe verschijnsel, vandaag bespeelt een van principiele rollen in gigantische generators bevoorradende ons door de arbeidsvermogen.

Eлektрhhectco h magнethзmEnkel doeken groot elektrizuiutsya, wanneer poshituiu van hen kleren branden door het hoofd los. Op timt vulling brengt tijdperk zo veel machtig door die kunnen worden van tresk elektrische vonken vernomen, en in donkere huisvesting - zelfs om hen te zien. Deze vonken hemelvuur presenteren in miniatiure en, zoals laatst, daardoor accuraate elektrische rang schijnen. Tijdens de onweersbuien naelektrizovannoe wolk razryazhaetsya, whereat wordt de enorme hoeveelheid van de arbeidsvermogen in de vorm van de hel en warmte onderkennen. Hel wordt door ons hoe van de opengebarst van de hemelvuur vernomen, en smoorhi vlieten oorzaken plotseling, vzryvopodobnoe breidend van omringend lucht - en wij vernemen van raskaty donder. Alle omringende ons objecten vormen miljoenen elektrische vullingen samengestelde uit delen verblijvend naar binnen atomen - het steunpunt van alle materie. Centraal onderdeel, of pit, van de meest van de atomen sluit van twee type van delen in: Neutrons zijn en protonen. Neutrons geen elektrische vulling hebben, poosje protonen dragen zichzelf positieve vulling binnen. Om de pit cirkel andere delen - elektronen negatieve vulling. Het is doorgaans, ieder atoom de gelijkaardige boel heeft van de protonen en elektronen, wiens gelijkmatig met betrekking tot waarde, maar tegengestelde vullingen evenwicht elkander. Als gevolg wij voelen niet van noch vulling, en substantie wordt nezaryazhennym beschouwd. Het is niettemin, als wij de enkele door de afbeelding willen infringe dit evenwicht, dan deze object zal generaal positieve of negatieve vulling afhankelijk van bezitten die, van wat delen erin zullen meer - van de protonen of elektronen blijven.


Elektriciteit en wrijving

Diverse materielen op de tijdperken elektrizuiutsya in de wrijving vriend omstreeks vriend, omdat whereat de transitie wekt van de elektronen van een materieel in andere. Het is bijvoorbeeld, als jullie benutten plastic rascheskoi, elektronen haren berekenen erop door. Daardoor rascheska het blijkt negatief zaryazhennoi, en kuifen positieve vulling hebben, omdat nu erin meere protonen, dan van de elektronen. Zaryazhennye objecten bekoren nezaryazhennye, en daarvandaan naar rascheske pristaiut gering kusochki kranten.


Aantrekking en ottalkivanie

Zaryazhennye objecten of bekoren, of dringen elkaar terug. Als zij tegengestelde vullingen hebben, toen tussen hen fungeert aantrekkelijke mogendheid. Maar als erin odnoimennye vullingen, dan dan geschiedt macht ottalkivaniya.

Wordt beschouwd die object, naelektrizovannyi voor de rekening van de wrijving, erop houdt statische elektriciteit na, omdat vulling kan naar binnen het alles behalve eindeloos blijven. Zodanig object zal zaryazhennym blijven totdat, poosje erin zal niet worden evenwicht van positieve en negatieve delen herlaad. Dit wordt door gevende de mogelijkheid van "peretekaniya" zaryazhennykh delen hiervan object of erin bereikt. Het is bijvoorbeeld, object heling negatieve vulling in het licht van de overdracht van naar hem de aanvullende boel van de elektronen het is mogelijk razryadit, als toestaan te toegeefl zijnen voor elektronen opnieuw om het te verlaten. En positief zaryazhennyi object daardoor de aderlating van enkel boel van de elektronen het zoek mogelijk razryadit hebb in staat stelde overeenzijnen elektronen geven back terug. Elk gelijkaardige motie van zaryazhennykh delen heet elektrisch tokom.


Provodniki

Substanties staand toku om hen door te leiden, heten provodnikami. Metalen en graphite, alsmede het gebruikelijke type koolstof zijn handelswaar provodnikami elektriciteit. Naar de materielen welk algemeen gedragen zich niet elektriciteit, barnsteen behoren tot, olie, schoensmeer, glas, krant en plastic. Zodanig materielen heten dielektrikami.

In XVIII eeuw vele wetenschappers gedraagden zich ervaringen met de elektriciteit benuttende machines bevoorradende de wrijving van een materieel omstreeks ander voor de receptie van machtige elektrische vulling. Niettemin zodanig verdween vulling snel daardoor plotseling vybrosa toka in podsoedinenii provodnika naar de toerusting. Veel elk meer toepasbaar voor vele ervaringen zou bron zijnen, bekwaam om tamelijk stabiel tok voor elk meere lange tijdsverloop te vervullen. In 1790 jaren Italiaan wetenschapper Alessandro Volta vond noodzakelijke beslissing is een het bekokstoofde batterij cel en batterij.


Eerste beginselen en kettingen

Batterij cel zal chemicalie arbeidsvermogen in de elektriciteit reformeren. Deze eerste beginselen dikwijls verbinden zich aan elkander of groepering voor de receptie van de elk meere machtige bron van elektrische arbeidsvermogen in de punten van de verbinding, of deurposten. Zodanig verbindingen heten de batterijen. Niettemin single eerste beginselen ook dikwijls zal door de batterijen nomineren. Ketting bestaaatt uit de bron van de elektriciteit (zo als batterij) en wegen toka, met betrekking tot welk tok kunnen protekat van een deurpost van de bron naar andere. Elektrotok de toeloop presenteert van de elektronen; Er kan worden mee de toeloop van het water rennend met betrekking tot tabakspijp vergeleken. Om te veroorzaken waterhoudend om met betrekking tot tabakspijp te vlieten, noodzakelijk om aandrang te maken, ook noodzakelijk om met de elektronen te maken, om te veroorzaken hen protekat, naar maar bedrading. Zodanig elektrische aandrang, of voltage gemaakt, bijvoorbeeld, door de batterij, wordt in voltakh, en gevormd whereat tok - in amperakh gemeten. De toeloop van het water, aanvaardbaar in bepaalde aandrang, is aangewezen op het type van gebruikte tabakspijp. Het is bijvoorbeeld, lange en smalle tabakspijp wil akkoord tegenstand naar de toeloop van het water naar binnen het. En lange en doordringende bedrading wil akkoord ruimere tegenstand elektrotoku, dan kleine en vette bedrading van gelijk materieel.


Tegenstand

De eenheid van de opmeting van elektrische tegenstand is Om. Omdat smeris heeft betreffende lage tegenstand en, vandaar, is handelswaar provodnikom elektriciteit, ze wijd wordt in de kabels gegolden. Zelfs better provodnikom is zolver, maar het ook dorogostoyashche voor wijde toepassing. In enkel kettingen zijn gebruikte eerste beginselen welk opzettelijk worden met hoge tegenstand gefabriceerd. Zodanig apparaten - rezistory - dikwijls zijn gebruikt voor de beperking protekaniya toka op de losse stadsdelen van elektronische blauwdrukken.


Magnetisme

Wordt beschouwd die Griek filosoof Fales Miletskii eerst de eigenaardige aantrekking studeerde van magnetische zheleznyakom gebruikelijke ijzer. Dit verrees omstreeks 600 jaar tot toe n. E., En eeuwen verstreek, totdat magnetisme vernam operationalization in de vorm van het magnetische kompas. Het is zoals, in China op omstreeks naar 200 jaar n. E. Als vroeg als imelsya de onvolmaakte staal van magnetisch kompas, niettemin in het in het Europa scheen niet in het verleden 1200 g.

Overheen vele eeuwen niemand konden niet razgadat geheim, waarom homp natuurlijke wijze magnetisch zheleznyaka (als het kon vrijelijk worden overgeboekt) altijd geindiceerd een en gelijke richting. Vandaag naar ons gewetene dat ijzer en andere magnetische materielen bestaanan uit onbeduidend namagnichennykh van de delen genaamd domenami. Ine het algemeen zij bevinden zich in diverse aanwijzing, en metaal manifesteert niet van op de heel noch magnetische eigenschappen. Als domeny vystraivaiutsya zodoende die alle zij worden naar in een kant dat metaal namagnichivaetsya gemeubileerd en andere doellatten bekoort van de ijzer.


Twee deurposten

Alle magneeten een zodanig ene algemene eigenschap hebben: Hen namagnichennost wordt geconcentreerd op twee stadsdelen welk heten van de noord en zuiden poliusy magneet. Zij kregen zodanig titel in de verbinding met het feit die, wanneer magneet kan op vrije voeten cirkel (in podveshennom of veerkrachtige toestand), deze delen van magneet zwenk in de richting van De noord en Zuidpolen van Land welk zelve met betrekking tot zichzelf is gigantische magneet. In het dit zakliuchaetsya de grondbeginsel van de handeling van magnetisch kompas. Beide deurposten van de magneet bekoren niet namagnichennoe ijzer. Maar als van priblizit twee magneet, arctische deurpost een daarvan zal Antarctis deurpost andere bekoren. Met andere woorden, raznoimennye deurposten worden bekoord. En omgekeerd - van twee arctische deurpost zal elkander ook, net zo twee zuiden wraken. Daarvandaan spreken die odnoimennye deurposten over en weer springen. Het is alsdan, niettemin, kan eigenaardige dat arctische deurpost voorkomen van de magneet is vooringenomen om van de terzijde Arctische deurpost van Land zich te draaien. Dit wekt daarvandaan dat magnetische noord (de magnetische deurpost nabij van het gebied welk wij noemen Arctische deurpost) eigenlijk is zuiden magnetische deurpost.


Tussen elektriciteit en magnetisme warme band bestaat, maar erover raakten bekend leix in 1819 jaar, wanneer de Deense professor van de fysica Khans Ersted voerde actie naar de studenten enkel eigenschappen van de elektriciteit.


Ontdekking Ersteda

Ersted podsoedinil bedrading naar de deurposten van de batterij, om te manifesteren die het wordt in doorkruisend het geducht elektrisch toka gestookt. Niettemin voorgekomen ergens toe helemaal onverwacht. Wanneer het podsoedinil bedrading naar de batterij, pijl verblijvend door de toerbeurt van het kompas afgedwaald en niet langer wees op de noord. Ersted begrepene dat doorreis bedrading elektrotok maakte magnetisme spel op het kompas. Zo het geopend een van principieel phenomena in de beta - elektromagnetizm.


Elektromagnetizm

Tok doorreis bedrading, ontwikkelt betreffende zwakke magnetisme. Maar eerlang wetenschapsbeoefenaars de methode vonden van de vergroting van dit verschijnsel. Elk meere uitgesprokene magnetische eigenschappen het is mogelijk was te krijgen hebb maakte provolochnuiu obmotku in de vorm van de haspel en namotav zijn om de ijzer kern. Zodanig apparaat heet door electromagnet.


Motoren en generators

Dchgateлh h geнeрatoрыAls bedrading verblijvend van nabij permanente magneet, podsoedinit naar de batterij, het kan peremestitsya beneden de handeling respectievelijk magnetisme gemaakt. In 1821 g. Engelse wetenschapper Maikl Faradei gebouwde eenvoudige machine, bij wie tokonesushchii bedrading verdraaide permanente magneet.

Ersted manifesteerde dat elektriciteit kan magnetisme maken, en Faradei begrepen die kan gebruikte magnetisme voor de elektriciteit receptie zijn. Het voor het eerst dit demonstreerde in 1831 g., Wanneer kreeg elektriciteit boekende sterzhnevoi magneet daarbinnen provolochnoi haspel. Het ook manifesteerde dat resultaat verblijf ongewijzigd ongeacht van die, verhuisden magneet of haspel. Deze grondbeginsel wordt in moderne generators aankleding door elektrische arbeidsvermogen onze huizen, winkels, werkkringen en fabrieken gegolden.