gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

Elektrische machines

Beta en technologie
 
Sm111111

Elektrische arbeidsvermogen Vervaardiging is tamelijk gemakkelijke werkwijze, en elektrisch motors kan voor diverse doelen - van de boring van de openingen tot toe wisselborgtocht van de motie van de treinen dienen.

Materie bestaaatt uit atomen welk, in zijn zwenk, vorm van elektrische zaryazhennykh delen - van de protonen en elektronen. Anderse oude grieken wisten die als poteret barnsteen de beet van het doek, het zal gemakkelijke thema's bekoren, maar niet begreep aanleiding voorkomend. Eigenlijk als gevolg wrijving elektriciteit scheen.

Algemeen in elk substantie bewoont gelijkmatige boel negatief van en positief zaryazhennykh delen. Daarvandaan hun elektrische vullingen worden, en substantie neutraal gebalanceerd. Niettemin als gevolg wrijving enkel elektronen worden van een materieel op andere overgeboekt. Als wezen wegens, wordt het evenwicht van de vullingen beschadigd: Materieel, prityanuvshii elektronen, wordt negatief zaryazhennym, en materieel gevende hen - positief zaryazhennym.


Zaryazhennye thema's

Termen "elektron" en "elektriciteit" kwam van Griek woord elektron, denotative "barnsteen" voor. Hoewel grieken belangrijke tree maakten in de richting van ruime ontdekking, eerst machine, bekwaam om elektriciteit te produceren, werd leix ok verzonnen. 1650 g. In De duitsland. Otto back-knarste Gerike maakte eenvoudige machine incluis ruime bal van sulphur. In kasanii de hand van de bal, nasazhennogo op de schacht en rouleerde met behulp van hengsel die zaryazhalsya als gevolg wrijving. Naar XIX in. Werden menig lijkend op friktsionnye generators verzonnen.

Achter het werk van ander type van generator lag grondbeginsel elektrostaticheskoi toegand - van de werkwijze, bij wie onderwerp zaryazhaetsya van verblijvende hierine roep andere zaryazhennogo onderwerp. Zodanig asynchroon generators stapelen indutsirovannye vullingen voor de receptie van de hoogspanning. Gelijkaardige machine bekokstoofde Jeimsom Uimskherstom in 1883 g., Als daarvoor is gebruikt in de laboratorium ervaringen voor de voltage receptie tot toe 50 000 volt, en op de tijdperken en hoger bovenstaand.


Machtig elektromashiny

In 1931 g. Van-de-graaf verzon elektrostaticheskii de generator van de monding operationalization. Rennende lint van dielektrika overdrachten op metallieke bal vulling, beet door beet vergrootte tot toe meerdere miljoenen volt. Generator Van-de-graafa is gebruikt in de testen van probationary afdelingen en andere toerusting, toegedachte hoogspanning, alsmede in nucleaire beta, whereat hoogspanning dient voor razgona zaryazhennykh subatomnykh delen.

Hoewel friktsionnye en asynchrone machines konden hoogspanning maken, zij betaamden niet voor de vervaardiging geducht permanent toka. Dit probleem werd tegen het eind 1790 gg beslist., Wanneer Italiaan wetenschapper Alessandro Volta eerst batterij bekokstoofde. Nadien stond ze werd verbeterd die begin met het eind XIX in toe., Om elektriciteit voor de opheldering te benutten. Hoewel batterijen zijn de handige en multigoal bron van elektrische arbeidsvermogen, zij beten door beten razryazhaiutsya en moetanan word vervanging of podzaryadke. Proefnemingen voerden op het begin XIX in uit., Geleid tot de creatie van modern generators.


Ersted en Amper

In 1819 g. Deense professor Khans Ersted ontdekking maakte: Huidig met betrekking tot bedrading elektrisch tok veroorzaakte om de pijl van magnetisch kompas af te wijken. Zo Ersted openstelde verschijnsel elektromagnetizma - van de magnetisme door de elektriciteit gemaakt. In 1821 g. Fransen wetenschapper Andre Amper gedemonstreerd verbond zich aan dit mechanische onderlinge beinvloeding tokov: In propuskanii elektrisch toka door de bedrading verblijvend terzijde van machtige magneet, werd de shift van de bedrading gezien, - en werd de wet van deze onderlinge beinvloeding gevestigd. Deze grondbeginsel is achter elektrische motor: De conversie van elektrische arbeidsvermogen in mechanische.

Wedervaart Ampera waren uiterst interessant, maar hebben niet operationalization. Bedrading is ongedeeld een gebeten sdvigalsya in de verschijning toka. Maar in gelijk jaar Engelse wetenschapper Maikl Faradei maakte machine welk met behulp van elektriciteit lange motie bevoorraadde. De back-beeindigen van podveshennogo bedrading werd in de boot met het kwikzilver geadapteerd, in het centrum welk verbleven sterzhnevoi magneet. In de batterij verbinding tussen het boveneind van de bedrading en door het kwikzilver bedrading begon om de magneet te cirkelen.


Elektromagnetische toegand

Eлektрomagнhtнaя hнdуkchяStel Faradeem het verschijnsel van elektromagnetische toegand termed door hem "elektrische aswenteling", leke in de basis van de grondbeginsel van het werk van modern elektrisch motors open. Eerst elektrisch motor, nashedshii operationalization, werd in 1837 g verzonnen. Door Amerikaan Tomasom construeren door Davenport. Het gebruikt van twee zodanig motor: Voor het werk sverlilnogo en derevoobrabatyvaiushchego machines.

Elektriciteit op welke wijze verhuizer gestudeerd, Faradei begon op zoek de wegen van de conversie van mechanische arbeidsvermogen in elektrische. In 1831 g. Het dat shift manifesteerde van sterzhnevogo magneet nabij provolochnoi haspel veroorzaakte langsvarend elektrotoka door ernaar metend gereedschap koppelde. Whereat macht toka was verreweg hoger boven, dan indien odinarnogo bedradingen.


Elektriciteit voorraad

Faradei eerst gebruikte elektromagnetische uitwerking voor de elektriciteit vervaardiging. Door het eind van 1870 gg. Scheen machtig generators, en in 1881 g. Gewonnene eerst mogendheid halte in Godalminge (Engeland). Ze werd en voorop in de wereld gidroelektrostantsiei, omdat generator werd in de motie in het water levend melnitsei gepresenteerd.

Op elektrische motoren en generators behoorlijk wat generaal, en enkel machines kunnen functies beide volbrengen. In eenvoudige elektrische motor provolochnaya haspel krepitsya op de schacht welk verhuurt naar de om haar vrij om tussen de deurposten van podkovoobraznogo permanente magneet te cirkelen. Haspel de rol speelt van electromagnet, namagnichivayas in doorkruisend het elektrisch toka. Verblijvend naar binnen haspel ijzer serdechnik enchances magnetische uitwerking gemaakt.


Motoren permanent toka

Elektrisch tok van de batterij of andere bron rennend slechts in een richting, heet permanent tokom. Als batterij wordt naar de haspel van eenvoudige elektrische motor gekoppeld, haspel namagnichivaetsya, whereat op tegengestelde zijn einden schijnen twee deurposten - negatief en positief. Omdat tegengestelde poliusy over en weer worden, van de noord en zuiden poliusy haspel doel, consistent met, naar het zuiden en arctische deurposten van permanente magneet bekoord. Deze aantrekkelijke mogendheden veroorzaken haspel om de as te cirkelen, en eerlang zijn poliusy bevinden zich op de tegengestelde deurposten van permanente magneet.

Niettemin in dit moment automatisch schakelend apparaat (verzamelaar afleiding) meubileert naar tok in het tegengestelde kant. De verzamelaar afleiding van eenvoudige elektrische motor permanente toka bestaaatt uit smeris galmen snijden hand-en-half en krepyashchegosya (met het gebouw van dielektrika) op axles rotora. De einden van de haspel worden naar twee helften beugels gekoppeld. Tok doorplaatsingen haspel en stekeligheden op het tweetal van het koolstof contacten - van de borstels van de aangedaane tegengestelde kanten van verzamelaar droogleggen. In de aswenteling rotora iedere borstel afwisselend op elkaar werkt met de haspel beide leden in.


Automatisch coomutation

Zijnend verschuldigd naar automatische coomutation magnetische poliusy haspels wijziging op het tegengestelde in de verrichting van de deurposten van permanente magneet. Nu zij als vroeg als niet raznoimennye, en odnoimennye poliusy betreffende de dichtstbijzijnde deurposten van de magneet. Omdat odnoimennye poliusy over en weer opspringen, haspel continueert om te cirkelen, en zijn poliusy worden overeenkomstige deurposten op de overkant van de magneet aangetrokken tot.

Het gerouleerde deel van elektrische machine heet rotorom (of door het anker), en onroerend - statorom. In eenvoudige elektrische motor permanente toka de bloc van de haspel dient rotorom, en permanente magneet - statorom.

In enkel motoren voor de creatie van magnetisch veld voor permanente magneet dient electromagnet. Vitki de bedradingen van zodanig electromagnet heten van obmotkoi gejaagdheid.


Motoren variabele toka

Variabele tok periodiek richting verandert, ine het algemeen 50 of 60 tijdperken in tweede. Enkel motoren regelbaar toka rotor hebben, waarover tok podaetsya door verzamelaar afleiding, als in de motoren permanent toka. Maar op de vele motoren van het dit tikken algemene geen verbindingen met rotorom in. Hun handeling wordt principieel van de toegand gevonden. Doorreis stator variabele tok ontwikkelt rouleerde magnetisch veld, hoe zou van zijnen indien aswenteling van permanente magneet. Deze rennende seks oorzaken tok om in de richting van obmotok rotora, namagnichivaya het te vlieten. Als gevolg rotor cirkels, omdat het poliusy noodzaakt om met betrekking tot cirkel gerouleerd om rotora magnetisch veld zich te verroeren. Geregeld bezoeken rotor bestaaatt uit smeris of Aluminium kernen, beeindigt welk koppelen 2 metaal beugels. Rotor in de samenstelling lijkend op om, en zodanig machines naam door de motoren met "belichei kooi", of korotkozamknutymi motoren te kooien.


Synchroone motoren

In induktsionnykh (asynchroon) motoren rotor cirkels treuzelden, dan rennend om het het magnetische veld. In synchroone motoren rotor draait zich op gelijke tijdperk met het veld. In eenvoudige synchroone motoren rotor bestaaatt uit een of meerdere permanente magneeten. Hen poliusy worden aangetrokken tot raznoimennym de deurposten van rouleerden magnetisch veld, daarvandaan zij cirkelen met gelijkaardige snelheid. Op de tijdperken voor permanente magneeten in rotorakh zijn gebruikt electromagnets, maar de grondbeginsel van het werk verblijf onveranderd. In ander type van synchroone motoren zijn gebruikte bounces variabele toka voor de creatie van magnetisch veld welk stap voor stap wenteelt rotor met getand wiel.

De meest van elektrische motors ontwikkelen vrashchatelnoe motie. Maar op enkel van hen obmotki statora bevinden zich geopend en op een lijn, waarbij wordt magnetisch veld rennend lineair samen met provodnikovym materieel gemaakt. Zodanig motoren heten lineair asynchroon. Zij zijn gebruikt voor otkryvaniya razdvizhnykh deuren, van de verscheping van de bagage in de luchthavens, in snelle treinen.


Generators

Als van de rotor ongedeeld elektrisch motor permanent toka om door de hand te rouleren, motor zal hoe generator werken. In de haspel schijnt regelbare voltage bereikende piek waardes, wanneer zijn poliusy verstrijken van poliusy permanente magneet. Toen voltage drop tot toe nul en verandert de richting bereikend maximum, wanneer poliusy haspels verstrijken van het tegengestelde poliusy permanente magneet. Het is mogelijk worden gekoppeld naar de haspel de einden gekoppeld van twee vaste smeris galmt (genaamd kontaktnymi door de beugels) verblijvend op axles rotora. Koolstof borstels gaan streken over deze beugels aan en doen regelbare voltage af, daardoor wat in brengende in verband elektrische ketting schijnt variabele tok. Zodanig generator schrijft aan generators variabele toka, t toe. Door hem. Naar elektrische machines producerende variabele tok.


Dinamo-machines

Als is gebruikte verzamelaar afleiding (als in elektrisch motor permanent toka), het alsmaar zal verbindingen tussen haspel en borstels welk geluidsschermen de zwenken van de voltage in de haspel veranderen. Daardoor, voor regelbaar toka met betrekking tot borstels wil protekat pulsatory permanent tok. Generators producerend permanent tok zodoende, heten dinamo-machines.

In de meerderheid van dinamo-machines voor de creatie van noodzakelijk magnetisch veld is gebruikt van niet permanent, en electromagnet. Niettemin serdechnik electromagnet een gebeten namagnichen, van en de macht ervan land markt, om machine begon om elektriciteit in het insluitsel te produceren. Toen onderdeel verwerkeleek toka doorplaatsingen obmotku electromagnet voor de vergroting ervan magnetisch veld en de uitbouwingen van de volume van elektrische arbeidsvermogen.

Enkel generators variabele toka (bijvoorbeeld, automobiel) makelij permanent tok zijnde verschuldigd naar ingebouwd vypryamitelyam - naar de apparaten, admissive loop toka slechts in een richting.

In de meerderheid van generators variabele toka - van de portie voor podzaryadki de legertjes van automobielen tot toe gigantische machines producerende elektriciteit voor voedende netten - van de haspel er zijnen en op rotore, en op statore, poosje namelijk rotor magnetisch veld maakt. Betreffende zwakke tok doorplaatsingen obmotki gejaagdheid op rotore met betrekking tot borstels en kontaktnym beugels, en elk meere geducht geproduceerd tok wordt maar meteen met statora geselecteerd. Dit verhuurt om de aderlatingen van de mogendheid en iskreniya, mogelijk in de selectie geducht geproduceerd toka van rotora met behulp van beugels en borstels te ontwijken.