gлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhcagлacнaя ctрaнhca

Atomen en molekuly

Beta en technologie
 
Sm111111

Alle substanties bestaanan uit onbeduidende delen - van de atomen. Atomen paren in molekuly, de ruimst van welk hebben ingewikkelde constructie bestaand uitend de 1000 van de atomen.

Omstreeks wat alles Real bestaaatt uit delen, anderse oude grieken wisten. Omstreeks 420 g. Tot toe n. E. Filosoof Demokrit ondersteunde veronderstelling welk materie bestaaatt uit onbeduidend, van onverdeelbaare delen. Als Naar-griek atomos middelen "onverdeelbaare", daarvandaan deze delen geroepen door de atomen.

Andere filosoofen lijmden naar ander gezichtspunt, en in IV eeuw tot toe n. E. Aristotel werd in de ondersteuning van de mening uitgesproken, is akkoord gaan welk materie bestaaatt uit diverse combinaties zogenaamde vier stikhii - landen, van de lucht, van het vuur en wateren. Deze voorstelling kreeg breed verbreiden en leke in de basis van alchemy - van de primitieve vorm van de chemie regerend in de beta tot toe XVII eeuw.

Een van de alchemy voornaamste missies was de creatie van de "elixir van het leven" - snadobia welk zou laten persoon moet altijd leven. Ander ingehouden in de creatie van de rijkdom door middel van de wisseling van gebruikelijke metalen in het goud. Vele goudmakeren handhaafden die deze taken beslisten, niettemin niemand van hen zo en niet echt succes verkregen.


Coup in de beta

Enkel wetenschappers continueerden te lijmen naar de mening welk materie bestaaatt uit atomen, maar slechts op het begin XIX eeuwen werden experimenteele gegevens, affirmant deze theorie gekregen. Engelse drogist en schrijver Jon Dalton gedirigeerde ervaringen met de gassen en de wegen studeerden van hun verbinding. Het is zo, het ontdekte dat zuurstof en vodorod water gevormd, altijd paren in een en gelijke proporties met betrekking tot menigte. Andere wetenschappers ook gelijkaardige gegevens confronteerden, maar namelijk Dalton voor het eerst hun betekenis verstond. Het besloot die substanties bestaanan uit atomen, en die alle atomen van eenvoudige substantie gelijkaardige menigte hebben. In de verbinding van de eenvoudige substanties van de boel van verenigde atomen zetelen in bepaalde onveranderde proportie. Atomistika Daltona schreef aan naar toe, waarom substanties paren in onveranderde menigte-toonladder proportie, alsmede vertoonde zich door de basis voor de materie tborduren bestudering voor. Substanties bestaanan uit atomen, en van wat houden atomen in? Eerst oplossingen naar razgadke dit geheim scheen tegen het eind XIX eeuwen, wanneer explorers studeerden elektriciteit doorreis razryadnye tabakspijpen, inclusief adem vergooiden. Op muren timt van de tabakspijp gestraald groen ontsteken in onderwerpend van de hoogspanning op twee metalliek plastiny - electrodes. Svechenie schenen in popadanii onzichtbaare straalen van negatief electrode, van of kathode, op de muren van de tabakspijp.

In 1890 jaren Engelse fysicus J. Tomson schoorden die deze katodnye straalen (op welke wijze hen dan genaamd) - niet die andere, hoe de toeloopen negatief van zaryazhennykh delen. Het werd verondersteld die deze delen tkomen uit atomen voor, hoewel hun schikking naar binnen atomen bleef unobvious. Tomson betuigde aanname welk atoom misschien gelijkaardig naar rozhdestvenskii pudding, bij wie ruimer, maar gemakkelijk met betrekking tot menigte positief zaryazhennaya gebied useyana door talrijke negatief zaryazhennymi delen (door de elektronen). Niettemin diverse ervaringen met betrekking tot de constructies studeert van het atoom ondersteunden dat dit is zonder de twijfel verkeerde theorie.


Het atoom constructie

Ctрoeнhe atomaIn 1911 jaar Ernest Rezerford, Britse fysicus, urozhenets Nieuw-zeeland aan het werk samen met Tomsonom, de constructie stelde van het atoom, werkelijk leggend het gedrag tijdens de proefnemingen voor. Rezerford veronderstelde dat centrum (of de pit) van het atoom heeft positieve vulling en betreffende ruimere menigte, en om de pit cirkel bijzonder gemakkelijke en negatief zaryazhennye elektronen.

Niettemin Rezerford snapte niet die algemeen in het atoom pit zetelen positief zaryazhennye alsmede neutrale delen. De aanzijn positief van zaryazhennykh delen werd in 1920 g erkennen., En zij kregen titel protonen. In 1932 g. Engelse fysicus James Chedvik geopend nezaryazhennye delen en riepen hun door neutrons. Daardoor de is schilderstuk van de constructie van het atoom werd bewerkt en daaruit keer de basis van onze betrekking van de materie.


Eerste beginselen

Elk substantie, bij wie alle atomen de gelijkaardige boel hebben van de protonen, heet door de basis. Het aantal van protonen in ieder atoom - het nucleaire aantal van basis. Besta 92 natuurlijke basis, hun atomen hebben van 1 tot toe 92 protonen. Het is tevens, enkel andere eerste beginselen met het anderse groere aantal van de protonen in het atoom kan worden gekregen met behulp van apparaat onder betitelen als de gaspedaal van elementaire delen. Naar de natuurlijke wijze eerste beginselen ijzer behoren tot, kwikzilver en vodorod.

In vele substanties atomen stelen in de groeperingen genaamd molekulami samen. Het is zo, gas vodorod bestaaatt uit molekul, allen van welk vormt van twee atoom vodoroda. Het is frequente, niettemin, molekuly substanties bestaanan uit atomen meer dan een basis. Zodanig substanties heten door de verbindingen. Het is bijvoorbeeld, water is verbinding, waar iedere molekula bestaaatt uit twee atomen vodoroda en een atoom van de zuurstof. In vele molekulakh wordt de veel ruimere boel van de atomen gevormd. Enkel belkovye molekuly eigentijds ingewikkelde verbindingen van de meerdere 1000 van de atomen. Enkel natuurlijke wijze eerste beginselen treffen slechts in de verbindingen. Het is zo, natrii - dit metaal, zo veel zonder de moeilijkheid united met andere substanties welk het het is onmogelijk om in zuiver type te ontdekken. Het is wijd gekant in de combinatie met khlorom in de vorm khlorida natriya - povarennoi brine.


Stropdassen

CcязhAtomen in molekulakh worden door diverse wegen gekoppeld, whereat zij scheiden tussen elkaar elektronen of worden door hen verruild. Twee eenvoudige types van chemische verbinding zijn kovalentnaya en ion.

Kovalentnaya verbinding schijnt, wanneer atomen algemene elektronen hebben. Het is zo, molekula vodorodnogo Gaza bestaaatt uit twee atomen vodoroda koppelden kovalentnoi door de verbinding. Het allene elektron van ieder atoom vodoroda cirkels om de pitten van beide atomen koppelende hen aaneen.

Indien ion verbinding een atoom verlegt elektronen naar ander atoom. Daardoor schijnt elektrische macht koppelende atomen aaneen. Het is doorgaans, de boel positief van zaryazhennykh protonen en negatief zaryazhennykh van de elektronen in het atoom is gelijk. Hun positieve en negatieve vullingen evenwicht elkander, en daarvandaan atoom geen algemene vulling heeft. Niettemin in het atoom gevende elektronen, wordt de uitspatting van positieve vulling gemaakt, en atoom winnende elektronen, algemene negatieve vulling koopt. Zodanig zaryazhennye atomen heten door de ionen. De ionen van tegengestelde vullingen worden elkander aangetrokken tot, en namelijk deze elektrische aantrekking houdt atomen aaneen in de ion stropdassen achter. Het is bijvoorbeeld, molekula povarennoi brine wordt met behulp van ion verbinding gevormd, wanneer atoom natriya verlegt elektron naar het atoom khlora.

Alle atomen van een substantie de gelijkaardige boel hebben van de protonen, maar de diverse boel van neutrons. Het is zo, in het koolstof de pit van de meest van de atomen vormt van zes neutrons, maar ongeveer in ieder centesimal van hen er is van zeven neutrons. Deze diverse types van atomen een en gelijke basis heten izotopami. Alle izotopy deze basis eigen gelijkaardige chemische eigenschappen - alle zij paren met andere substanties en zullen een en gelijke chemische verbindingen formeren. Maar losse lichamelijke eigenschappen izotopov verschillen - bijvoorbeeld, zij verschillende punten hebben van zamerzaniya of koken.

Sprekend van het beton izotope dat basis, wetenschappers noemen het menigte-toonladder nummer. Het is bijvoorbeeld, koolstof-12 - van dit gebruikelijke natuurlijke wijze izotop koolstof. Het atoom vormt van zes protonen en zes neutrons. Elk meere ongewoone natuurlijke wijze izotop, in de pit van ieder atoom welk resideert toegeefl zijnen voor neutron, heet het koolstof -13.


Nucleair gewicht

Proton en neutron hebben alles behalve gelijkaardige menigte welk meer dan in 1800 tijdperken overtreft het elektron menigte. Daarvandaan wanneer de vraag is die de menigte van het atoom, doorgaans, zal niet zij door de dwaling doorverwijzen het menigte-toonladder nummer.

Het nucleaire gewicht van de basis, of het familielid nucleair massa, algemeen presenteert de middelmaat menigte van de mengeling izotopov getroffen in de natuur. Het moleculaire gewicht van de substantie, of het familielid moleculaire massa, - deze hoeveelheid van de nucleaire gewichten van alle atomen in de molekule deze substantie.


Mnogoslozhnyi atoom

Daaruit keer experimenterend met de gaspedalen wetenschappers geopend de honderden van andere types van delen in de atomen. Maar, gelukkig, het eenvoudige model van het atoom voldoende om te lichten de better half van de eigenschappen van de materie toe.